Bitcoin pariteit goud

Bitcoin was in 2016 de best presterende valuta. Wie begin 2016 bitcoins kocht, heeft er een bijzonder succesvol jaar opzitten. En ook in 2017 is de cryptomunt nog niet aan het eind van zijn Latijn. 6 maanden geleden noteerde Bitcoin nog aan $550, nu knalt de munt door de grens van $1.100.

Bitcoin overtreft de meeste verwachtingen. Sinds het dieptepunt van $350 in 2016 verdriedubbelde de prijs reeds. Er zijn verschillende redenen te vinden waarom Bitcoin opnieuw aan populariteit wint:

  • De cryptomunt gaat steeds meer mainstream
  • War on cash in China en India
  • Kapitaalcontroles in China
  • Zwakte van de yuan

Bitcoin prijs verdriedubbelt

Wat is er zo bijzonder aan Bitcoin?

Veel beleggers in goud kijken met lede ogen naar de prijsstijging van Bitcoin terwijl de goudprijs amper overeind blijft. Toch heeft Bitcoin meer met goud dan met cash geld.

Net als goud (en in tegenstelling tot fiat geld) is Bitcoin gelimiteerd. Er zullen maximaal 21 miljoen Bitcoins gemijnd kunnen worden. Het aantal Bitcoins dat men kan mijnen, daalt ook. Iedere 210.000 blokken (gemiddeld om de 4 jaar) daalt de capaciteit 50%. Het algoritme van Bitcoin is gebaseerd op de dalende capaciteit van goud.

In een systeem van fiatgeld, zoals de euro of de Amerikaanse dollar, wordt het geld uitgegeven door een centrale bank. De centrale bank bepaalt de hoeveelheid geld in circulatie. Ze kunnen met andere woorden de waarde van de munt bepalen door meer of minder geld uit te geven.

In een gedecentraliseerd systeem zoals Bitcoin, is dit niet mogelijk. De munt wordt gecreëerd op basis van peer-to-peer computerkracht. Het algoritme bepaalt de hoeveelheid. Net als bij goud is er energie en werkkracht nodig om ‘het geld’ te creëren. Bitcoin heeft het voordeel ten opzichte van goud dat het in seconden over heel de wereld gestuurd kan worden.

Pariteit met goud

Bitcoin nadert snel de pariteit met goud. Het is van 2013 geleden dat Bitcoin bijna evenveel waard was als goud.

Bitcoin goud pariteit

De prijs van Bitcoin is de laatste maanden bijzonder snel gestegen. De cryptomunt blijft echter een volatiele munt. Je moet dus opletten wat je doet. Het advies over Bitcoin van Slim Beleggen lees je in deze ‘Alert’.

Bron + grafieken: Gold Stock Bull