pond

Het jaar 2016 was voor de Britten een bijzonder jaar. In dit jaar besloot de meerderheid van de Britse stemmers voor een uittreding uit de Europese Unie, en deze beslissing ging dwars tegen alle verwachtingen in. De bookmakers gaven het Brexit-kamp weinig kans, maar toch heeft dit kamp de overwinning naar zich toe weten te trekken.

Theresa May is op dit moment degene die het Brexit-klusje moet gaan klaren. Daarnaast heeft zij te maken met de situatie dat het Verenigd Koninkrijk duidelijk gesplitst is in twee kampen; één pro-Europa en één die anti-Europa is. Het zal dus moeilijk gaan worden om de belangen van beide partijen zo goed mogelijk te behartigen.

Het Britse pond heeft er een zwaar jaar opzitten

brexit-1

Genoeg Britse pensioengerechtigden die in het buitenland genieten van hun welverdiende oude dag hebben de nare gevolgen mogen ondervinden van de overwinning van het Brexit-kamp. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is namelijk te zien dat het Britse pond de nodige waarde heeft moeten inleveren. En deze lagere pond heeft het levensonderhoud van deze groep Britten duurder gemaakt.

brexit-2

Ondanks alle doemscenario’s die geschetst werden door de meeste economen, weet de Britse economie zich redelijk goed staande te houden. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat kort na de Brexit-uitslag bijna 50% van de economen van mening was dat de Britse economie binnen een jaar te maken zou gaan krijgen met een recessie. Op dit moment is die kans nog maar 25%.

Het jaar 2017 zal misschien meer duidelijkheid voor de Britten gaan scheppen over hoe de verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie er in de toekomst zal gaan uitzien. Voor de Britten is het daarnaast te hopen dat het pond zich weet te herpakken.