politieke landschap

Een bizar jaar ligt achter ons. Een jaar waarin Groot-Brittannië de eurozone verlaten heeft, aandelen nieuwe hoogtes opzochten en een jaar waarin Trump de verkiezingen in Amerika gewonnen heeft. Wat niemand beseft dat deze ontwikkelingen aan de basis staan van een biljoenen-tsunami dat stellig op ons af zal komen.

Al deze ontwikkelingen zullen 2017 nog interessanter maken. Nick Giambruno van ‘Crisis Investing’ legt uit wat we in de nabije toekomst aan spektakel kunnen verwachten.

Anti Euro populisme

In Europa zien we een politieke beweging dat zich afzet tegen de huidige gevestigde orde. Dit kan het begin van het einde zijn voor de eurozone. Het politieke landschap begint te veranderen met een snelheid dat we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gezien hebben. De traditionele ‘mainstream’ partijen zullen plaatsmaken voor partijen die van de gezamenlijke valuta af willen, en de eurozone willen verlaten.

Het begon al met de Brexit dat de dood betekende van de pro-Europese regering van David Cameron. Een half jaar later hielden de Italianen een belangrijk grondwettelijk referendum. De uitslag forceerde regerend pro-Europese premier van Italië, Matteo Renzi, op te stappen.

We kunnen verwachten dat meerdere landen in de eurozone zullen volgen. Zie het als een orkaan over Europa dat in kracht toeneemt. Het referendum in Italië was het omslagpunt. In 2017 zijn Nederland, Frankrijk en Duitsland aan zet. Anti-Europese partijen maken in deze landen hele goede kansen om te winnen. Nog slechts één land dat een anti-Europese partij aan de macht zal brengen, zal het einde van de eurozone kunnen inluiden.

Silk Road: in 2 dagen van China naar Londen

Een andere belangrijke ontwikkeling de komende jaren is de handelsroute die China de komende periode zal aanleggen. In de Westerse media krijgt dit gigantische project nauwelijks aandacht. Toch is dit een ontwikkeling dat we maar beter wél gadeslaan.

us-infrastructure

Voor duizenden jaren was ‘the Silk Road’ ’s werelds belangrijkste handelsroute. In China vervaardigde goederen, voornamelijk zijde, legde een weg af van 4.000 kilometer langs een aaneenschakeling van keizerrijken van China tot aan Europa. Nu bouwt China aan de moderne Silk Road, ’s werelds grootste project in de infrastructuur dat in 2025 gereed zal moeten zijn. Treinen zullen in 2 dagen een afstand kunnen overbruggen van Beijing tot Londen.

Ook moderne snelwegen, een glasvezelnetwerk, transport voor energie, maar ook vliegvelden en havens zullen deel uit maken van dit enorme project. De Chinezen nemen hier het heft in handen terwijl de eurozone in de kreukels ligt. De Chinezen beschikken over kapitaal, de technologie en ‘fysieke bronnen’ (lees: grondstoffen) om dit project tot een succes te laten komen.

Deze trend triggert de grootste verschuiving van de wereldmacht van het Westen naar het Oosten. Wie Eurazië domineert, zal dominant zijn op wereldniveau.

Investeerders kunnen met deze wetenschap hun voordeel doen. Enorme investeringen zijn inmiddels gedaan voor de aanleg van de Silk Road. Reeds $250 miljard is geïnvesteerd in spoorwegen en krachtcentrales. Dit bedrag kan volgens analisten nog makkelijk verviervoudigen. Investeerders die op tijd instappen, nog voor deze biljoenen-tsunami begint te bewegen, zullen met alle waarschijnlijkheid enorme winsten gaan maken.

Bron: caseyresearch.com

Bron foto