grondstoffen edelmetalen

Wanneer we over edelmetalen lezen, denken we steeds aan goud en zilver. Maar er zijn nog 2 edelmetalen: palladium en platina. Beide metalen kennen een knallende start van 2017. Dit is dan ook een zeer sterk koopsignaal voor edelmetalen in het algemeen.

Palladium is in de eerste 2 weken van het jaar de best presterende grondstof. In de eerste week alleen al steeg palladium 11%. En wie naar onderstaande grafiek kijkt, kan zien dat de grondstof in een gezonde opwaartse trend zit. We kunnen dus nog meer verwachten van palladium.

prijs palladium

Palladium wordt voornamelijk gebruikt in de industrie. Het zit in alles, van tandvullingen tot fuel cells. Maar voornamelijk wordt het metaal gebruikt in katalysatoren voor auto’s. Deze sector is goed voor 75% van de vraag naar palladium.

Momenteel is er een sterke vraag naar auto’s zowel in China als de Verenigde Staten. Maar daarnaast is er ook een sterke vraag vanuit de hoek van de beleggers. Vorige maand werden palladium-ETFs nog gedumpt, maar dit jaar staan ze weer in de rij om ze op te pikken.

Het zusje – platina – is ook van de partij

Zoals gezegd kent platina ook een sterk begin van 2017. Met een stijging van 8% is het edelmetaal de 2e beste grondstof. Net als palladium wordt platina ook veel gebruikt voor katalysatoren. Maar platina is ook een gegeerd goedje voor ringen, kettingen en armbanden. Juwelen maken 30% van de vraag uit.

En platina noteert op dit moment bijzonder goedkoop.

Platina werd vroeger ‘het goud van de rijken’ genoemd. Dat komt omdat de prijs van platina zeer vaak hoger noteert dan de prijs van goud. Maar daar is de laatste tijd verandering in gekomen. Op de volgende grafiek is duidelijk te zien dat platina op het goedkoopste punt staat ten opzichte van goud in bijna 60 jaar.

Platina vs goud

Dan kunnen er uiteraard 2 dingen gebeuren: of de prijs van goud daalt, of de prijs van platina stijgt. Aangezien goud meer dan waarschijnlijk een hogere bodem heeft gezet, heeft vooral optie 2 de meeste slaagkansen.

Bron: Casey Research

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>