(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag in het groen geëindigd. De AEX sloot 1,0 procent hoger op 488,09 punten en de AMX en AScX wonnen achtereenvolgens 0,9 en 1,3 procent.
Op weekbasis kwam de AEX echter nauwelijks van zijn plaats en leek er een voorlopig eind te komen aan de rally die werd ingezet na de uitverkiezing van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.
Beleggingsspecialist Roy van Santen van onlinebroker Lynx wees op de ongekend kleine range waarin de Amsterdamse hoofdgraadmeter momenteel zit, “zeker voor de eerste twee weken van het jaar die normaliter bekend staan om hoge volumes en volatiliteit. Wat mij betreft wordt het tijd dat er weer wat actie op de markten terugkomt”, aldus Van Santen.
Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management wees op het herstel van Wall Street op donderdag, waar ook de AEX vrijdag van kon profiteren.
De dag stond vooral in het teken van een aantal grote Amerikaanse financials dat de boeken opende over het vierde kwartaal, waaronder JPMorgan Chase en Bank of America. Zij konden in de laatste maanden van 2016 profiteren van de rally op de aandelenmarkten en van de aantrekkende Amerikaanse economie, zo leek de voornaamste conclusie die te trekken was uit de winstcijfers. Volgende week zullen ook Morgan Stanley, Goldman Sachs en Citigroup hun resultaten vrijgeven.
Op macro-economisch vlak was de Europese agenda vrijwel leeg. Uit Spaanse inflatiecijfers bleek dat de consumentenprijzen in december op zowel maand- als jaarbasis flink zijn aangetrokken ten opzichte van november. Chinese handelscijfers over december lieten een stijging van de export met 0,6 procent zien wanneer uitgedrukt in de eigen valuta, terwijl de import met 10,8 procent toenam.
Op macro-economisch vlak was er aandacht voor de Amerikaanse detailhandelsverkopen over december, voor de markt een belangrijke graadmeter voor de economie. De detailhandelsomzet steeg in december met 0,6 procent op maandbasis, en dit was licht onder verwachting maar wel een verbetering ten opzichte van november. Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets wees erop dat wanneer gekeken wordt naar de onderliggende cijfers, er toch wat aarzeling is onder Amerikaanse consumenten om de portemonnee te trekken.
Verder bleef het Amerikaanse consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet redelijk stabiel, met een niveau van 98,1 halverwege januari.
Olie werd vrijdag goedkoper. Bij het slot in Europa noteerde de februari-future op een vat West Texas Intermediate 1,2 procent lager op 52,40 dollar en werd een maart-future Brent 1,0 procent goedkoper op 55,48 dollar.
De euro/dollar noteerde rond de slotbel op 1,0618. Vrijdagochtend voor de opening van de Europese beurzen verhandelde het muntpaar op 1,0612 en bij het sluiten van Wall Street stond er een koers van 1,0622 op de borden.
“Doordat er nog details ontbreken over het groeibeleid [van Trump] zijn beleggers ongeduldig geworden. Dit heeft een negatief effect gehad op de Amerikaanse dollar”, volgens valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO.
Stijgers en dalers
Van de 25 fondsen binnen de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten er 24 hoger. Unibail-Rodamco was de enige dissident met een verlies van 0,4 procent. Na een dip op donderdag wist Galapagos weer op te krabbelen. Het biofarmaceutische fonds steeg 2,3 procent.
Financiële waarden bewogen in het groen, met winsten van achtereenvolgens 2,6 procent, 3,2 procent en 2,0 procent voor Aegon, ABN AMRO en ING Groep.
Société Générale schrapte vrijdag het koopadvies op ING, omdat de Nederlandse bank in het verbeterde economisch klimaat naar verwachting minder sterk zal uitblinken. Het advies werd Houden en het koersdoel ging omlaag van 16,00 naar 14,50 euro. Bij Bank Degroof Petercam ging het advies voor ING ook van Kopen naar Houden maar werd het koersdoel met 0,50 euro verhoogd tot 14,00 euro. De analisten van Petercam wezen vooral op de risico’s van de nieuwe Basel IV-kapitaalregels, waardoor het kapitaaloverschot van ING grotendeels zou kunnen verdampen.
In tegenstelling tot het advies op ING, handhaafde Société Générale zijn koopaanbeveling op ABN AMRO met een koersdoel dat omhoog ging van 23,00 naar 27,00 euro. De analisten van de Franse bank schreven dat de bank zou moeten kunnen profiteren van een betere kredietwaardigheid, ofschoon het binnen de Benelux onder de nieuwe regelgeving van Basel IV de meeste risico’s loopt.
Randstad kreeg van ABN AMRO een adviesverhoging van Houden naar Kopen terwijl het koersdoel omhoog ging van 46,00 naar 64,00 euro. Analist Konrad Zomer wees onder andere op een bedrag van zo’n 300 miljoen euro aan extra kasstroom die Randstad tegemoet kan zien door belastinginkomsten uit Frankrijk in de periode 2013 tot en met 2016. Het aandeel steeg 1,4 procent.
Goldman Sachs verhoogde het advies voor het aandeel RELX van Neutraal naar Kopen en het koersdoel van 17,70 naar 19,00 euro, terwijl Wolters Kluwer bij de Amerikaanse bank op de verkooplijst bleef, maar wel met een koersdoel dat verhoogd werd van 35,40 naar 37,20 euro.
De analisten wezen in het geval van RELX op het achterblijven van de koers van het aandeel van 8 procent op de Stoxx 600 index. Daarnaast is de koers/winst-verhouding voor RELX gedaald naar 14,9 op basis van de taxaties voor 2018. Over Wolters Kluwer schreef Goldman Sachs dat men denkt dat de vraag naar diensten van het bedrijf toeneemt. Wolters Kluwer steeg vrijdag 0,6 procent en RELX 0,5 procent.
In de AMX was ASR Nederland lijstaanvoerder met een winst van 6,7 procent. De verzekeraar maakte bekend 3 miljoen eigen aandelen te hebben ingekocht tegen een prijs van 22,15 euro per stuk. De transactie zal de solvabiliteitsratio beperkt beïnvloeden. Theodoor Gilissen Bankiers verhoogde verder het koersdoel op het aandeel van 21,00 naar 25,00 euro, met handhaving van het Aanbevolen-advies. Analist Joost van Beek noemde de aandeleninkoop een ideale mogelijkheid om de stevige financiële positie en kasstroom rendabel aan te wenden.
Wereldhave was de grootste verliezer onder de middelgrote fondsen na de aankondiging dat het vastgoedbedrijf flink gaat reorganiseren. Verdere details worden bij de jaarcijfers bekendgemaakt. Volgens analist Jaap Kuin van ING gaf het gebrek aan details over de reorganisatie vrijdag reden tot speculatie onder beleggers en dit was negatief voor het aandeel, dat 2,3 procent daalde.
Onder de kleinere fondsen was Takeaway.com opnieuw in trek, nadat het aandeel donderdag al 13 procent steeg. Vrijdag kreeg de maaltijdbezorger koersdoelverhogingen van ABN AMRO en Goldman Sachs bij handhaving van de koopadviezen op basis van de sterke trading update op donderdag. ABN AMRO verhoogde zijn koersdoel van 28,00 naar 33,00 euro en Goldman Sachs van 30,00 naar 31,00 euro. Het aandeel won 5,1 procent.
Euronext won onder de lokale fondsen 5,2 procent. De Zwitserse zakenbank UBS verhoogde het advies van Neutraal naar Kopen en stelde ook het koersdoel opwaarts bij van 36,00 naar 51,00 euro, op basis van hogere verwachte volumes in de komende twee jaar.
Uitschieter was Nedsense, dat 11,1 procent steeg.
Tussenstand Wall Street
Rond het slot van de Europese beurzen waren de koersborden in New York vrijdag groen gekleurd. De S&P 500 steeg 0,3 procent, de Dow Jones index noteerde 0,1 procent hoger en de Nasdaq won 0,6 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.