angst

De afgelopen maanden hebben de beleggers mogen genieten van de rally die er gaande was op de aandelenmarkten. Maar, sinds het begin van dit beursjaar bewegen de markten met name zijwaarts. Er zijn zelfs beleggers die weer verlangen naar de beweeglijkheid waar we vorig jaar meermaals mee te maken kregen.

beleggers-1

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Tematica, is te zien dat Wall Street sinds het begin van dit beursjaar al te maken heeft met een zijwaartse beweging. Wellicht kunnen de kwartaalcijfers de markten weer enigszins in beweging gaan brengen.

Beleggers maken zich zorgen over het protectionisme

beleggers-2

Overigens valt wel op dat de beleggers iets voorzichtiger zijn geworden. Terwijl een maand geleden de gemiddelde belegger behoorlijk ‘hebzuchtig’ was, heeft die emotie plaats moeten maken voor een meer neutrale houding. De CNN ‘Fear & Greed Index’ weet die stemmingswisseling mooi in kaart te brengen.

Het onderzoek van zakenbank Bank of America Merrill Lynch maakt duidelijk dat de beleggers met name op dit moment hun twijfels hebben over de gevoerde handelsoorlog van Donald Trump. Uit de enquête blijkt dat 29% van de beleggers zich zorgen maakt over het protectionisme.

Daarnaast helpt het ook niet bepaald mee dat de historie uitwijst dat het eerste jaar van een Republikeinse president niet bepaald een gunstig jaar is voor de aandelenmarkten.