(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een licht hogere opening tegemoet.

De nieuwe president van de Verenigde Staten, Donald Trump, heeft Amerika nu formeel uit het Trans-Pacific Partnership teruggetrokken, waarmee hij zijn verkiezingsbelofte nakomt. De handeling was overigens vooral symbolisch, omdat er al vrijwel geen draagvlak meer voor het TPP-verdrag was.

De voorzitter van de Federal Reserve van Richmond wees er maandag nog maar eens op dat de rente verder omhoog moet, om niet achterop te raken bij de economische ontwikkelingen. Lacker gaf verder geen tijdspad prijs.

IG Markets voorziet een openingswinst van 12 punten voor de Duitse DAX, een plus van 15 punten voor de Franse CAC 40 en een hogere opening van 19 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten maandag lager.

“Een teleurstellende start van de week”, oordeelde Michael Hewson van CMC Markets. De marktanalist constateerde dat beleggers na de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten afgelopen vrijdag, minder risico prefereren. De inaugurele speech van de Amerikaanse president startte vrijdag na het slot op de Europese markten.

Trump heeft sindsdien al leiders uit Mexico en Canada uitgenodigd om over het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag NAFTA te heronderhandelen. Ook de Britse premier Theresa May kreeg een uitnodiging om een basis te leggen voor een handelsverdrag tussen Amerika en het Verenigd Koninkrijk.

Volgens Hewson hecht Trump een groot belang aan protectionistische maatregelen, wat zijn aangekondigde plannen om de belastingen te verlagen en te investeren in infrastructuur overschaduwt.

Ook analisten van Accendo Markets wezen op de protectionistische toon die Trump bezigde in zijn toespraak, wat slecht nieuws kan betekenen voor globalisering en zorgde voor een vlucht naar veiligere beleggingen.

Trump beloofde maandag naast “enorme” belastingverlagingen voor bedrijven en voor de middenklasse, ook importheffingen te zullen invoeren voor Amerikaanse bedrijven die hun productie naar het buitenland verplaatsen omdat dat goedkoper is.

Beleggers moesten het doen met een vrijwel lege beursagenda. De Europese Commissie kwam met voorlopige cijfers over het consumentenvertrouwen in de eurozone, dat in januari vrijwel gelijk bleef aan de voorgaande maand. De index voor het consumentenvertrouwen verbeterde van een stand van 5,1 negatief in december naar 4,9 negatief in januari. Dit markeerde evenwel het hoogste niveau sinds april 2015.

Bedrijfsnieuws

Volkswagen kreeg een plek op de favorietenlijst van Goldman Sachs, met een ongewijzigd koopadvies en een opwaarts bijgesteld koersdoel van 193,00 euro. Aanvankelijk lag het koersdoel nog op 153,00 euro. Na de schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie kunnen beleggers zich volgens de zakenbank weer richten op de fundamentele waarden van de Duitse autobouwer. Het aandeel steeg ruim drie procent.

Antofagasta profiteerde met een winst van 3,8 procent van een adviesverhoging door Citi Research. De analisten verhoogden het advies van Neutraal naar Kopen met een koersdoel van 8,70 Britse pond, aangezien het Britse mijnbouwbedrijf in de komende jaren kan profiteren van een lager belastingtarief.

Ook andere mijnbouwers lagen er maandag goed bij. Fresnillo steeg 3,3 procent en Randgold Resources steeg 1,4 procent.

Euro STOXX 50              3.271,41 (-0,9%)

STOXX Europe 600             361,01 (-0,4%)

DAX                       11.545,75 (-0,7%)

CAC 40                     4.821,41 (-0,6%)

FTSE 100                   7.151,18 (-0,7%)

SMI                        8.229,01 (-0,6%)

AEX                          482,71 (-0,7%)

BEL 20                     3.562,43 (-0,7%)

FTSE MIB                  19.328,41 (-0,8%)

IBEX 35                    9.304,80 (-0,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag licht lager.

De Amerikaanse beurzen begonnen maandag met een kleine min aan de nieuwe handelsweek.

Volgend op de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten afgelopen vrijdag, kwam ‘The Donald’ maandag met zijn eerste concrete plannen naar buiten. Trump beloofde naast “enorme” belastingverlagingen voor bedrijven en voor de middenklasse, ook importheffingen te zullen invoeren voor Amerikaanse bedrijven die hun productie naar het buitenland verplaatsen omdat dat goedkoper is.

Leiders uit Mexico en Canada kregen een uitnodiging om over het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag NAFTA te heronderhandelen. Ook de Britse premier Theresa May ontving een uitnodiging om een basis te leggen voor een handelsverdrag tussen Amerika en het Verenigd Koninkrijk.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets hecht Trump een groot belang aan protectionistische maatregelen, wat zijn aangekondigde plannen om de belastingen te verlagen en te investeren in infrastructuur overschaduwt. Maris Ogg van Tower Bridge Advisors voegde daaraan toe dat “mensen aandacht moeten schenken aan wat hij [Donald Trump] in zijn eerste 100 dagen als president bereikt, en niet zoveel aan wat hij zegt”.

Olie noteerde maandag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,7 procent op 52,83 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,3 procent goedkoper werd op 55,33 dollar.

Afgelopen vrijdag bleek uit data van oliedienstverlener Baker Hughes dat het aantal actieve olieplatforms is gestegen tot 551, het hoogste niveau sinds begin 2016. “Als de Amerikaanse productie in het huidige tempo blijft groeien, dan zijn de gevolgen van de OPEC verlagingen rond Labor Day [begin september] geneutraliseerd”, aldus Tyler Richey van The 7:00’s Report.

Bedrijfsnieuws

McDonald’s Corporation boekte in het laatste kwartaal van 2016 een 5 procent lagere omzet van 6.028 miljoen dollar. Tegen constante wisselkoersen daalde de omzet met 3 procent. De vergelijkbare omzet in de Verenigde Staten daalde met 1,3 procent, volgens de hamburgerketen te wijten aan een lastige vergelijkingsbasis. Het aandeel verloor 0,7 procent.

Halliburton leed in het vierde kwartaal van 2016 een nettoverlies van 149 miljoen dollar, tegen 28 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. De omzet kelderde met ruim twintig procent tot 4,0 miljard dollar. CEO Dave Lesar toonde zich erg tevreden met de cijfers, ondanks “het turbulente jaar voor de energiesector”. Het aandeel daalde 2,9 procent.

Qualcomm kelderde 12,7 procent, nadat Apple vrijdag nabeurs tegen de halfgeleiderleverancier een claim indiende ter waarde van 1 miljard dollar. Qualcomm zou het Apple onmogelijk hebben gemaakt om voor een andere leverancier voor chipsets te kiezen. Ook zou het bedrijf hebben getracht om “onredelijke en kostbare” patentvoorwaarden vast te leggen. Nomura Instinet stelde in een rapport dat “recente gerechtelijke uitspraken en claims sterker en breder dan verwacht zijn”. De analisten vrezen daarbij dat dit kan leiden tot uitstel van goedkeuring van de overname van het Nederlandse NXP Semiconductors.

Een Amerikaanse rechter blokkeerde de voorgenomen fusie tussen Aetna en Humana, aangezien dit de concurrentie zou bedreigen met onder meer hogere prijzen. In juli 2015 kondigden Aetna en Humana aan samen verder te willen gaan. Het aandeel Aetna verloor 2,7 procent en Humana steeg 2,2 procent.

S&P 500 index               2.265,20 (-0,3%)

Dow Jones index            19.799,85 (-0,1%)

Nasdaq Composite            5.552,94 (-0,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld, met een  van verlies van 0,4 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,1 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

De Aziatische beurzen zijn dinsdag enigszins onderhevig aan richtingloosheid. Het gegeven dat de Verenigde Staten zich formeel los hebben gemaakt van TPP en de protectionistische taal uit Washington is al voor een groot deel ingeprijsd.

Nikkei 225                   18.816,41 (-0,4%)

Shanghai Composite            3.139,82 (+0,1%)

Hang Seng                    22.970,36 (+0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0751. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,0743 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0739 op de borden.

De dollar heeft zich licht weten te herstellen na de daling van de afgelopen dagen. Wel is er sprake van enige onrust in de markt, omdat beleggers klare wijn willen. De angst bestaat dat Trump er op wil toezien dat dominante valuta niet te goedkoop worden ten opzichte van de dollar en dat hij wil dat de respectievelijke landen daar hun beleid op afstemmen. Technisch heeft de dollar een steunniveau ten opzichte van de yen van 112,10 yen.

USD/JPY Yen   112,97

EUR/USD Euro  1,0751

EUR/JPY Yen   121,45

MACRO-AGENDA:

01:30 Inkoopmanagersindex industrie – Januari vlp. (Jap)

09:00 Industriële productie – November (Spa)

09:00 Samengestelde inkoopmanagersindex – Januari vlp. (Fra)

09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex – Januari vlp. (Dld)

10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex – Januari vlp. (eur)

12:00 Turkse centrale bank – Rentebesluit (Tur)

15:45 Inkoopmanagersindex industrie – Januari vlp. (VS)

16:00 Bestaande woningverkopen – December (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

01:30 Samsung – Cijfers vierde kwartaal (ZKo)

07:00 SAP – Jaarcijfers (Dld)

08:00 EasyJet – Cijfers eerste kwartaal (VK)

12:00 3M – Jaarcijfers (VS)

12:00 Alibaba – Jaarcijfers (Chi)

12:00 DuPont – Jaarcijfers (VS)

12:00 Johnson & Johnson – Jaarcijfers (VS)

13:00 Verizon Communications – Jaarcijfers (VS)

13:30 Kimberly-Clark Corporation – Jaarcijfers (VS)

22:00 Alcoa – Jaarcijfers (VS)

22:00 Texas Instruments – Jaarcijfers (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.