(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met verlies gesloten, nadat de Amerikaanse president Donald Trump in het weekend de gemoederen beroerde met een inreisverbod, en de Italiaanse bank UniCredit meer kredietverliezen meldde.

De AEX index daalde 1,3 procent tot op 479,53 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,0 procent. 

“Een aantal acties vanuit de Verenigde Staten beginnen de wereld te infecteren”, zei vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten. “De reisbeperkingen waar Trump dit weekend mee kwam, worden niet goed opgeraapt door de markten. Je begint het idee te krijgen van willekeur: We roepen wat, we tekenen wat en we zien wel wat ervan komt.”

Nadat de Amerikaanse president Donald Trump in het weekend verordonneerde dat reizigers uit zeven islamitische landen de toegang tot de Verenigde Staten is ontzegd, zakte de Dow Jones index bij de opening maandagmiddag door de grens van 20.000 punten die vorige week eindelijk was geslecht.

De presidentiële verordening leidde tot veel protesten, juridische claims en verwarring op luchthavens in en buiten het land. Trump verdedigde maandagmiddag op Twitter zijn felbebekritiseerde stap. Aandelen van luchtvaartbedrijven moesten het ontgelden, naar aanleiding van het Amerikaanse inreisverbod.

Ook andere uitlatingen van de president, zoals importheffingen voor producten uit Mexico, baren beleggers zorgen. “Een handelsoorlog, daar heeft werkelijk niemand baat bij”, stelde Manie.

Ook negatief is volgens Manie het bericht uit Het Financieel Dagblad, dat Nederlandse banken alleen nog de vereiste kapitaalbuffers publiceren, en niet de “gewenste” hogere buffer die de ECB als richtsnoer aangeeft. “Dat is niet goed voor de transparantie”, aldus de vermogensbeheerder.

Op macro-economisch vlak presenteerde De Nederlandsche Bank maandag betere vooruitzichten voor de Nederlandse economie, waar met name de arbeidsmarkt zich sterker dan verwacht ontwikkelt. De centrale bank voorziet inmiddels 2,3 procent groei in 2017, waarna de economie in 2018 voor het eerst in drie jaar weer onder 2 procent groei duikt. De inflatie blijft gematigd, met 1,3 procent in 2018. DNB-econoom Job Swank zei dat protectionistisch beleid in de Verenigde Staten zou kunnen leiden tot hogere prijzen en minder consumptie, maar hield daar in de ramingen nog geen rekening mee. 

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie stegen in december met 5,4 procent op jaarbasis, de sterkste stijging sinds januari 2012.

Verder meldde het CBS dat het producentenvertrouwen van 4,7 in december is gestegen naar 6,0 in januari. Ondernemers in de industrie zijn vooral positiever over hun orderportefeuille. Het producentenvertrouwen bereikte de hoogste stand vanaf maart 2008.

Volgens een voorlopige raming stegen de Duitse consumentenprijzen in januari met 1,9 procent, meldde statistiekbureau Destatis, na een inflatiecijfer van 1,7 procent in december. De stijging was vooral te danken aan de energieprijzen, die met 5,8 procent stegen, tegen 2,5 procent in december. Hoewel de Duitse inflatiecijfers er de laatste maanden in de buurt komen, is de inflatie in de eurozone nog ver verwijderd van de 2 procent die de Europese Centrale Bank nastreeft.

In de middag werd bekend dat de Amerikaanse inkomens in december 0,3 procent zijn gestegen, waar economen rekenden op 0,4 procent, na een stijging met 0,1 procent in november. De uitgaven van  Amerikaanse huishoudens stegen zoals verwacht met 0,5 procent in december.

Cijferregen

Op het Damrak kijken beleggers later deze week vooral uit naar de cijfers van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell, ING Groep, KPN en Unibail-Rodamco. De lijst met buitenlandse bedrijven die de boeken openen is deze week enorm. Onder meer de Amerikaanse technologiegiganten Apple, Facebook en Amazon staan geagendeerd, terwijl ook ExxonMobil en Deutsche Bank de markten in beweging kunnen zetten.

Op macro-economisch vlak kunnen vooral het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag, die van de Bank of England op donderdag en het Amerikaanse banenrapport van vrijdag op extra aandacht rekenen. 

Olie noteerde maandag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,8 procent op 52,74 dollar, terwijl een april-future Brent 0,6 procent lager bewoog op 55,34 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0689. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0698 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0696 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 2 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Wolters Kluwer met een winst van 1,7 procent. Het aandeel is volgens analisten van Barclays achtergebleven sinds het Brexit-referendum in juni, maar zal dit jaar aan de omzet- en margeverwachtingen voldoen. De analisten hanteren voor de uitgever een Overwogen advies met een koersdoel van 41,00 euro.

Vopak moest in de hoofdgraadmeter de rode lantaarn dragen met een verlies van 7,0 procent, nadat Goldman Sachs het aandeel op de verkooplijst zette. De Amerikaanse zakenbankiers voorzien in het tweede kwartaal aanzienlijk dalende OPEC-voorraden. Dit betekent minder vraag naar opslag en dus een lagere bezettingsgraad en operationele margedruk voor Vopak, dat een hoge vaste kostenbasis heeft. Sectorgenoot SBM Offshore moest het ook verduren met een koersverlies van 3,5 procent.

ABN AMRO sloot vrijwel ongewijzigd, na een initieel Outperform advies van Credit Suisse, dat verwacht dat de Basel IV-kapitaaleisen gaan meevallen, waardoor de bank straks mogelijk veel contanten over heeft. ING Groep kreeg een Neutraal advies van de analisten, gelet op het beperkte koerspotentieel en omdat de verwachte groei van winst en dividend al in de koers verwerkt zitten. Het aandeel eindigde 0,02 procent lager.

ASML verloor 0,4 procent, ondanks een koopaanbeveling door ABN AMRO. Analist Marc Hesselink verwacht een aanhoudende sterke orderstroom en sprak van een “exceptionele” groei van het aantal elektronische apparaten en een aanhoudend sterke markt voor Logic. Ook verbeteren volgens de analist de vooruitzichten voor DRAM.

Randstad kreeg te maken met twee koersdoelverhogingen, door respectievelijk HSBC en Barclays. De adviezen bleven staan op Kopen en Overwogen. Het aandeel verloor 1,0 procent.

Indexzwaargewicht Unilever gaf 0,9 procent prijs. UBS verlaagde het koersdoel voor het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern van 41,00 naar 40,00, waarbij het Neutraal advies werd gehandhaafd. De analist Pinar Ergun zei dat het concern de zwakke resultaten in het vierde kwartaal mede heeft te danken aan de reacties van de concurrenten op zijn prijsverhogingen. Volgens de analist heeft Unilever nog niet de juiste balans gevonden  tussen opkomende en volgroeide markten, tussen focus op prijs of volume en tussen rendement en investeringen. 

In de Midkap kon GrandVision op bijval van beleggers rekenen met een winst van 0,9 procent. Ook vastgoedfondsen Vastned en Wereldhave en Sligro Food eindigden met kleine plussen. 

Air France-KLM bleek in de AMX de gebeten hond met een verlies van 2,7 procent. Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel van 6,20 naar 5,30 euro met een ongewijzigd Houden advies. 

Fugro, dat net als Vopak en SBM Offshore diensten verleent aan de olie-industrie, was de grootste daler met 3,5 procent. 

Onder de kleinere fondsen won Wessanen 1,3 procent na een koersdoelverhoging door ING, terwijl Fagron 3,1 procent inleverde en Telegraaf Media Groep 2,2 procent daalde. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,9 procent lager op 2.273,69 punten. De Dow Jones index daalde 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.