Spaarpot kleingeld

Kathleen Elkins ging de uitdaging aan om 8 weken te leven van €50 per week. Met haar cash dieet wil ze leren zo efficiënt mogelijk om te gaan met haar geld. De €50 is exclusief de vaste kosten, maar wel inclusief boodschappen, bar en restaurantbezoek, alledaagse uitgaven en vervoer. Dit zijn haar beste tips om te overleven.

Momenteel is Kathleen Elkins halfweg haar uitdaging. Ze leerde al het een en ander over haar geld. Vooral aan de uitgaven kan er bespaard worden zegt ze.

Gerelateerd: 11 dingen die je kan doen om gemakkelijk geld te sparen

Zo slaagde ze erin meer te sparen en minder uit te geven:

Op het einde van iedere dag neemt ze 5 minuten de tijd om haar uitgaven van die dag bij te houden in een Excel spreadsheet.

Deze gewoonte helpt haar op verschillende manieren:

  • Ze kan gemakkelijk zien hoe haar uitgaven toenemen. Pas wanneer je alles opschrijft, zie je pas hoeveel je echt uitgeeft. Zo weet je ook wat je uitgeeft aan onnodige spullen.
  • Je moet jezelf verantwoorden. Je wordt verantwoordelijk gesteld voor iedere uitgave die je doet, iedere dag opnieuw.
  • Het zorgt voor een extra uitdaging: proberen zoveel mogelijk dagen achter elkaar €0 of minder dan €5 uit te geven.
  • Ze wist precies hoeveel geld ze nog over had om de rest van de week rond te komen met haar budget van €50.

Sparen met een doel voor ogen

Naast enkele traditionele spaartips had Kathleen Elkins ook nog het doel opgevat om te sparen. Wanneer ze iets wou hebben of ergens naartoe wou gaan dat veel geld kost, legde ze een spaarpotje aan. In haar geval wou ze naar ‘Mardi Gras’ gaan.

Dit zorgde ervoor dat ze bij iedere uitgave dacht: ‘Wat heb ik het liefste, dit of geld dat ik kan uitgeven op Mardi Gras?’. Hoe minder ze uitgaf, hoe meer ze kon uitgeven op Mardi Gras.

Gerelateerd: 50% meer sparen met 1 eenvoudige tip

Kathleen Elkins kon ook ervaren dat er enorme sociale druk is om geld uit te geven onder vrienden. Maar ze besefte dat ze niet bij elke sociale activiteit aanwezig moest zijn. En ze leerde dat ‘nee’ zeggen tegen drank en genieten van het gezelschap ook bijzonder waardevol kan zijn.

Het cash dieet

Het cash dieet is een bewezen concept om geld te (be)sparen. Je bankkaart inruilen voor cash geld geeft je een veel beter idee wat je allemaal met je geld doet. Het feit dat je het cash geld effectief moet afgeven, verhoogt de waarde ervan.