De Amerikaanse arbeidsmarkt beweegt, om in beurstermen te praten, binnen een stijgende trend. Sinds het jaar 2010 is er al sprake van een groei bij het aantal nieuwe Amerikaanse banen en steeds meer economen vragen zich af wanneer er een einde gaat komen aan deze waanzinnige groeireeks.
Al 76 maanden op rij hebben we te maken met een groei van het aantal Amerikaanse banen. De meest recente cijfers laten zien dat in de maand januari er weer 227.000 nieuwe banen werden toegevoegd aan de Amerikaanse economie.
Amerikaanse arbeidsmarkt zet een fantastische prestatie neer
Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van National Bureau of Economic Research, is te zien dat we te maken hebben met een uitzonderlijke groeireeks. Nog nooit in de Amerikaanse historie hadden we te maken met een dergelijke lange groeireeks.
Daarnaast staat de Amerikaanse arbeidsmarkt op nummer 4 als het gaat om de langste periode van expansie. Op nummer 1 staat nog steeds de groeitrend die plaatsvond tussen het jaar 1990 en 2000. Aangezien het feit dat de Amerikaanse economie nog steeds weet te groeien, kunnen we dit jaar nog terecht komen binnen de top 3.
De huidige groei binnen de arbeidsmarkt brengt echter ook de nodige gevaren met zich mee. Bedrijven moeten immers diep in de buidel tasten om nieuwe mensen te werven en dat zorgt voor een stijging van de personeelskosten. Gezien de huidige krapte binnen de arbeidssector kan de winstgevendheid van de bedrijven daardoor onder druk komen te staan.