(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft een voortgaand herstel van het onderliggend resultaat laten zien. Dit concludeerde analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers, die inmiddels het Niet Aanbevolen advies onder herziening heeft genomen.

“Nadat de onderliggende winst in het vierde kwartaal van 2015 en het eerste kwartaal van 2016 onder druk stond, neemt de winst vanaf het eerste kwartaal weer duidelijk toe”, aldus Versteeg. Afgelopen kwartaal behaalde ABN AMRO een onderliggende nettowinst van 333 miljoen euro, een stijging van 23 procent.

De verbetering was volgens de analist vooral te danken aan Corporate Banking. “Daar steeg de winst van een bedroevend laag niveau van 24 miljoen euro in het vierde kwartaal 2015 naar 150 miljoen euro in het afgelopen vierde kwartaal”, zo stelde Versteeg. Retail was echter goed voor het grootste deel van de winst, met 245 miljoen euro.

Over heel 2016 stegen de rentebaten met 3 procent, wat in de ogen van Versteeg “een kleine verbetering” is vergeleken met de groei van slechts 1 procent in 2015.

Tegenover de groei van de baten stond echter een aanzienlijke lastentoename van 12 procent. “Dat waren vooral personeelslasten”, die met 21 procent stegen naar naar 777 miljoen euro. Deze forse toename was volgens Versteeg te wijten aan herstructureringen bij de bank. Exclusief de herstructureringsvoorziening van 177 miljoen euro was de kostenontwikkeling vlak.

De reorganisatielasten zorgden ervoor dat de cost/income ratio op een hoog niveau van 77,7 procent uitkwam. ABN AMRO had daar al voor gewaarschuwd. Het was het hoogste niveau in minstens vier jaar, aldus Versteeg.

“Gezien het voortgaande herstel en het aantrekkelijke dividendrendement van circa 4 procent, overwegen wij het advies en koersdoel te wijzigen”, aldus Versteeg, die vooralsnog een Niet Aanbevolen advies heeft met een koersdoel van 21,00 euro. Het aandeel sloot dinsdag op 21,71 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.