productiesector

Afgelopen week verscheen er een macrocijfer vanuit Amerika die wist te zorgen voor de nodige euforie onder de economen. De Philadelphia Fed Activity Index wist te stijgen naar de hoogste stand in 33 jaar tijd en dat wist bij heel wat mensen toch wel te zorgen voor een vreugdesprongetje.

Volgens de meeste waarnemers is dit sterk verbeterde macrocijfer te danken aan de positieve invloed die Trump heeft gehad op het Amerikaanse bedrijfsleven. Zo is het vertrouwen onder de CEO’s de afgelopen tijd flink toegenomen als reactie op de aanstaande economische hervormingen binnen de Amerikaanse economie.

Deze gebeurtenis is historisch te noemen

Daarnaast hebben we te maken met het feit dat Trump op dit moment bezig is aan een offensief om de binnenlandse productie te stimuleren. Door middel van een hoge importheffing wil hij er voor gaan zorgen dat er in Amerika meer geproduceerd gaat worden. En het is duidelijk dat de productiesector daar nu al op anticipeert.

fed-productie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Philadelphia Fed, is de flinke stijging in beeld gebracht. Voor het laatst hebben we in de jaren ’80 en ’90 dergelijke standen gezien. Het is dus duidelijk dat het ‘Trump-effect’ niet alleen invloed heeft op de beurskoersen.