rally

Sinds november 2016 is er sprake van een ware beursrally. Deze stijgende beweging wordt gevoed door optimisme en vertrouwen in de nieuwe president van de Verenigde Staten. Met name het belastingplan van Trump heeft er voor weten te zorgen dat beleggers rekenen op een toename van de bedrijfswinsten. En daarmee zijn hogere koersen te rechtvaardigen.

beursrally-1

De afgelopen 60 maanden is de S&P 500 index met meer dan 1.200 punten in waarde gestegen. En gezien de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, is deze marktbeweging toch wel bijzonder te noemen. Van 1995 tot 2000 wist de S&P 500 index bijvoorbeeld met 1.000 punten te stijgen en in de periode van 2003 tot 2008 bedroeg die stijging nog 700 punten.

Beursrally wordt gevoed door een groeiend optimisme

beursrally-2

Op de tweede grafiek, wederom afkomstig van Real Investment Advice, is te zien dat de huidige markt behoorlijk ‘overgekocht’ is. De meeste technische indicatoren stuwen aan op een gezonde correctie. Daarnaast beweegt de steunlijn meer dan 8% onder de huidige koers. Een dergelijk verschil komt slechts zelden voor.

Het is dus duidelijk dat de aandelenmarkten trendmatig behoorlijk sterk zijn. Elke kleine correctie wordt aangegrepen om een plekje in de markt te bemachtigen. Maar, de technische indicatoren proberen ons te waarschuwen voor het neerwaartse koersgevaar.