Amerikaans aandelenfeestje

Het afgelopen jaar was een hectisch beursjaar voor de meeste beleggers. Tijdens meerdere momenten werden de beleggers op het verkeerde been gezet. Ondanks de flinke koersschommelingen wist Wall Street met name aan het einde van 2016 goede zaken te doen. Sinds dat moment is een ware beursrally in gang gezet die tot op de dag van vandaag nog in leven is.

Uiteraard willen beleggers graag weten wanneer deze rally ten einde komt. Gezien het afgelopen jaar moeten we echter de belangrijkste les trekken uit het feit dat de markt ons vaak op het verkeerde been probeert te zetten. Ondanks de flinke prijsstijgingen, biedt dit nog geen enkele garantie dat deze stijgende trend ook in de toekomst een vervolg zal gaan krijgen.

Maar, als het aan analist Peter DeGraaf ligt dan kan deze rally nog wel even standhouden. Voor de optimistische beleggers onder ons heeft hij immers goed nieuws. Een inmiddels legendarische grafiek van hem laat zien dat de kans groot is dat we pas in het jaar 2022 weer te maken gaan krijgen met een ‘serieuze’ daling.

Vindt de volgende serieuze daling plaats in het jaar 2022?

stijging-jaar 2022

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Peter DeGraaf, is te zien dat we sinds het jaar 1966 op Wall Street al elke 7 jaar te maken hebben gehad met een noemenswaardige correctie. Als voorbeelden kan onder andere gedacht worden aan Black Monday, het knappen van de internetzeepbel en de huizenmarktcrisis.

De meest recente serieuze correctie volgens de grafiek van DeGraaf vond plaats in het jaar 2015. In dat jaar werden de beleggers tijdens de zomermaanden geconfronteerd met een rappe prijsdaling. Deze correctie was met name te danken aan de economische situatie in China. Het volgende belangrijke jaar is volgens DeGraaf het jaar 2022.