angst

De hedendaagse beleggers zijn behoorlijk zelfverzekerd ingesteld. Als we immers een blik werpen op de zogenoemde ‘volatiliteitsindex’ dan blijkt dat maar weinig beleggers angstig zijn. Ondanks de hoge waarderingen en het feit dat er sprake is van de nodige spanningen in de wereld, lijken de beleggers heilig te geloven in hogere beurskoersen.

De huidige rally wordt gekenmerkt door een stroom aan optimisme. Ook diverse grote analisten zoals Buffett en Tepper lieten recent nog weten dat ze rekenen op stijgende beurskoersen. En dat terwijl Buffett ons geleerd heeft dat we juist in tijden van extreem optimisme waakzaam moeten zijn voor een beursdaling.

Beleggers moeten rekening houden met de aanstaande verkiezingen

beleggers-angstig

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat de beweeglijkheid met name tijdens de Brexit even de kop wist op te steken. Ook rond de Amerikaanse verkiezingen waren er nog genoeg beleggers die een beetje nerveus begonnen te raken.

Maar, sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump zijn de markten in rustig vaarwater terecht gekomen. Toch moeten de beleggers zich goed beseffen dat de beweeglijkheid snel weer kan terugkeren. Denk bijvoorbeeld maar aan de aanstaande verkiezingen in Frankrijk en Duitsland.