(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting lager openen. Wall Street maakte vrijdag een pas op de plaats, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend overwegend lager noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. Afgelopen week koerste de AEX index nog op weekbasis met een winst van 1,0 procent naar 516,24 punten, een jaarrecord. Het positieve sentiment werd onder meer ingegeven door de ingetogen toon van de Amerikaanse centrale bank bij het rentebesluit, terwijl ook het uitblijven van een verrassende verkiezingsuitslag in Nederland voor de euro-sceptische en populistische PVV tot lichte opluchting leidde bij internationale beleggers.

Analist Corné van Zeijl van Actiam merkte op dat Amerikaanse renteverhogingen al volledig door de markt waren ingeprijsd en dat de bewoordingen van de Federal Reserve zorgden voor opluchting onder obligatiebeleggers. “Gedurende de uitspraken daalde de rente flink en dat is ook goed nieuws voor aandeelhouders”, want “hoe hoger de rente hoe onaantrekkelijker aandelen in relatieve zin worden”, aldus van Zeijl.

Volgens marktanalist Colin Cieszyński van CMC Markets keken beleggers op Wall Street  vrijdag, na het verwerken van het rentebesluit  eerder in de week, vooral naar ontwikkelingen in de politiek, waarbij er enkele “grote ontmoetingen” op de agenda stonden. 

Zo sprak de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het Witte Huis met president Donald Trump in de hoop de relaties tussen beide landen te verbeteren. Onder meer de toekomst van handel, de Navo en de toestand in Oekraïne werden besproken.  Voor de camera’s leek Trump te weigeren om Merkel voor een fotomoment de hand te schudden. Volgens woordvoerder Sean Spicer was het geen bewuste actie van Trump, maar Duitse media bestempelden het voorval als  typerend voor de kille omgang tussen de twee regeringsleiders.

De ontmoeting tussen de Duitse en Amerikaanse ministers van Financiën leek minder gespannen, aldus Cieszyński. De Amerikaanse minister Steven Mnuchin van Financiën zei in een toespraak dat de Trump-regering geen handelsoorlogen wil beginnen.

Op een top van de G20 in Baden-Baden in Duitsland werden daarnaast de ministers van Financiën en de presidenten van de centrale banken het niet eens over een slotverklaring waarin steun werd uitgesproken voor vrijhandel. Marktvolgers benadrukten dat de Verenigde Staten, waar onder Trump een isolationistische toon wordt aangeslagen, niet wilde meewerken.

Amerikaanse consumenten lijken in ieder geval nog te geloven in de voorspoed die Donald Trump hun in het vooruitzicht heeft gesteld.  Met name dankzij Republikeinse kiezers steeg het consumentenvertrouwen van 96,3 eind februari naar 97,6 halverwege deze maand, een historisch hoog niveau. Vanochtend bleek dat ook de Nederlandse consument de toekomst rooskleuriger inziet. De index die het vertrouwen meet steeg met 2 punten tot 16, wat volgens het CBS het hoogste niveau sinds juli 2007 markeert.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0763 ten opzichte van een stand van 1,0744 bij het sluiten van de Europese markten op vrijdag. Voorafgaand aan het Amerikaanse rentebesluit en de milde toelichting van Yellen stond er nog een stand van 1,0620 op de borden. Valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO verwacht dat de dollarzwakte nog wel even aanhoudt. “Beleggers hebben nog steeds aanzienlijke long posities in de dollar. Mochten zij overgaan tot het deels sluiten van deze posities, dan kan euro/dollar richting 1,10.

De verzwakkende dollar en de onenigheid op de G20 over een steunverklaring voor vrijhandel, wogen vanochtend op het sentiment in Azië, waar exportgerichte ondernemingen onder druk kwamen te staan. De beurzen in Tokio en Shanghai koersten vanochtend enkele tienden van een procent lager. 

De april-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange vrijwel onveranderd op 48,78 dollar. Op weekbasis sloot de olieprijs 0,6 procent hoger. De olieprijzen werden gesteund door een positief rapport eerder in de week over de Amerikaanse olievoorraden, maar ondervonden tegenwind door cijfers van Baker Hughes waaruit bleek dat het aantal actieve olieplatformen in Amerika in de afgelopen week opnieuw flink is gestegen. De data wordt beschouwd als graadmeter voor activiteit in de oliesector. Vanochtend in de Aziatische handel daalde de future evenwel met 1 procent, waardoor de winst van afgelopen week alweer ruimschoots was verspeeld.

Op macro-economisch vlak belooft het deze week niet al te spannend te worden. Britse inflatiecijfers op dinsdag zijn interessant in het kader van het rentebeleid van de Britse centrale bank en verder staan er cijfers over de Amerikaanse woningmarkt op de rol.

Het kwartaalcijferseizoen loopt daarnaast op zijn laatste benen. Op Beursplein 5 openen alleen nog kleinere fondsen zoals Atrium, Kardan en Basic-Fit deze week hun boeken. Qua buitenlandse fondsen maken onder meer FedEx, Nike en Petrobras resultaten bekend.

Vandaag staan als voornaamste agendapunten de Chicago Fed index en de Duitse producentenprijzen geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Air France verwacht vandaag, de derde dag van stakingen georganiseerd door vakbonden van cabinepersoneel, het grootste deel van zijn vluchten te kunnen uitvoeren.  De maatschappij verwacht dat maandag circa 30 procent van het cabinepersoneel het werk neerlegt, maar dat meer dan 90 procent van de vluchten uit de dienstregeling kunnen worden doorgevoerd. De stakingsacties van de vakbonden van cabinepersoneel zijn op 18 maart begonnen en duren tot en met 20 maart.

Unilever treft voorbereidingen voor een verkoop van verschillende voedingsmerken voor in totaal 6 miljard Britse pond. Dit lieten verschillende Britse media dit weekend weten.

Moody’s is iets positiever geworden over ING Bank. Dit blijkt uit een rapport van de kredietbeoordelaar. Analisten van Moody’s handhaafden de rating voor de bank op Baa1, maar verhoogden wel de outlook van stabiel naar positief.

ABN AMRO wil later dit jaar twee van zijn Tier 2-leningen aflossen, die niet meer voldoen aan de eisen voor dergelijke achtergestelde schuld. De lening van 1,5 miljard Amerikaanse dollar, met een couponrente van 6,25 procent, en looptijd tot 13 september 2022, zal op de calldatum van 13 september van 2017 geheel worden afgelost. De  Tier 2-lening van 1 miljard Singapore dollars, met een couponrente van 4,7 procent en een looptijd tot oktober 2022, zal geheel worden afgelost op 25 oktober 2017.  

Talpa kocht 457.354 extra aandelen TMG tegen een gewogen gemiddelde prijs van 6,50 euro. Het overnamevoorstel van Talpa bedraagt eveneens 6,50 euro per aandeel TMG. Met de aankopen komt het belang van Talpa in TMG uit op 26,57 procent. Maandag was dit nog 25,58 procent.

AMG Advanced Metallurgical Group wil Suzanne Rich Folsom en Willem van Hassel aanstellen als commissaris Rich Folsom is onder meer bestuurslid bij de United States Steel Corporation. Van Hassel is een advocaat en deskundig op het gebied van corporate governance. Martin Hoyos en Petteri Soininen zullen terugtreden als commissaris bij AMG. 

Kiadis Pharma benoemt Jan Feijen per 1 april aanstaande als chief operating officer. In zijn rol als operationeel directeur bij Kiadis Pharma wordt hij onder andere verantwoordelijk voor productie en projectmanagement. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index verloor vrijdag 0,1 procent op 2.378,18 punten, de Dow Jones index verloor eveneens 0,1 procent op 20.914,76 punten en de Nasdaq sloot vrijwel onveranderd op 5.901,00 punten.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.