(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,6 procent tot 512,62 punten, terwijl de AMX een winst van 0,9 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

Net als de overige aandelenmarkten wereldwijd ging de aandacht vooral uit naar de stemming in het Amerikaanse parlement over de nieuwe wet voor de Amerikaanse gezondheidszorg die Obamacare moet vervangen. De uitslag wordt als graadmeter gezien voor de daadkracht van de nieuwe regering onder leiding van Donald Trump.

Sinds de verkiezingsuitslag in november vorig jaar zijn aandelenkoersen wereldwijd gestegen door optimisme over de plannen van Trump om belastingen te verlagen en te investeren in de Amerikaanse infrastructuur. Deze week lijken er daarentegen barstjes te zijn ontstaan in de Trump rally en sommige marktvolgers wijzen op het risico van een correctie.

“De moeite van Trump om mensen aan boord te krijgen voor zijn plannen werd grotendeels als reden genoemd voor de koersdalingen wereldwijd eerder deze week, waarbij beleggers dit zien als een teken dat Trump ook moeite zal hebben om zijn investeringsplannen en belastingplannen erdoor heen te krijgen”, zei analist Craig Erlam van Oanda.

Olie noteerde donderdag licht in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent tot 47,81 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,1 procent goedkoper werd op 50,59 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0782. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0787 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0802 op de borden.

Gedurende de ochtend werd bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland is afgenomen voor april. Ook Franse ondernemers kregen in maart minder vertrouwen. In het Verenigde Koninkrijk stegen de detailhandelsverkopen in februari met 1,4 procent. Er was een toename met 0,4 procent voorzien.

De Europese Commissie maakte s’middags bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone is verbeterd.

Uit Amerika kwam het nieuws dat er in februari meer nieuwe eengezinswoningen zijn verkocht. Voordat de markten in New York opengingen werd bekend dat het aantal steunaanvragen in de afgelopen week is gestegen met 15.000 aanvragen. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door AkzoNobel met een winst van 2,9 procent. SBM Offshore won 2,2 procent en ABN AMRO dikte 2,1 procent aan.

De CEO en CFO van het Amerikaanse PPG Industries waren donderdag in Amsterdam voor een ontmoeting met de pers, na het verhoogde bod op AkzoNobel. De activistische belegger en miljardair Paul Elliott Singer meldde een eerste belang en stemrecht van 3,25 procent in AkzoNobel. Elliott Management Corp wil dat AkzoNobel in gesprek gaat met het PPG over het verhoogde overnamevoorstel van de Amerikanen. De activistische belegger zei in reactie op het hogere bod dat dit nog steeds te laag was, maar het hedgefonds voerde de druk op AkzoNobel op om met PPG te gaan praten.

HSBC verlaagde na de winstwaarschuwing door Gemalto afgelopen woensdag het advies voor het aandeel van Kopen naar Houden en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 75,00 naar 62,00 euro. De analisten verlaagden de winsttaxaties voor Gemalto voor dit jaar met 12 procent en voor 2018 en 2019 met 11 procent, nadat Gemalto aangaf minder omzet te zullen behalen met de betaalactiviteiten. Deutsche Bank verlaagde het koersdoel voor Gemalto van 65,00 naar 55,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Bryan Garnier verlaagde het koersdoel voor Gemalto van 52,00 naar 47,00 euro met een ongewijzigd verkoopadvies. Barclays bracht zijn koersdoel terug van 54,00 naar 50,00 euro en hield het advies op Onderwogen. Gemalto verloor 3,8 procent en was daarmee de hekkensluiter in de AEX.

Altice heeft met succes een deel van zijn schulden gefinancierd. In totaal wist Altice voor in totaal 3,4 miljard euro aan schulden te herfinancieringen, nadat de kabelaar in het afgelopen jaar al voor circa 30 miljard euro herfinancierde. Met de aangekondigde herfinanciering slaagde Altice er in de looptijd van zijn schulden te verlengen en de rentelasten met jaarlijks 60 miljoen dollar te verlagen. Het aandeel Altice steeg 1,3 procent.

ING verhoogde het koersdoel voor ABN AMRO van 22,50 naar 25,50 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analist Albert Ploegh is sinds de vierdekwartaalcijfers positiever geworden over de groeivooruitzichten. ABN AMRO zal naar verwachting de dividenduitkering verhogen tot 60 procent van de winst in 2019-2020. Als er eenmaal duidelijkheid bestaat over de nieuwe kapitaaleisen onder Basel 4, is ABN AMRO een defensief aandeel met een aantrekkelijk rendement, meent Ploegh. Het aandeel ING won 0,9 procent.

In de Midkap was IMCD de winnar met 3,2 procent, terwijl TKH en BAM er allebei 2,0 procent bijkregen.

HSBC verhoogde het advies voor IMCD van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 38,00 naar 48,00 euro. Volgens de analisten van HSBC kent IMCD een grotere blootstelling aan specialty chemicals en is het daarmee “superieur” in het doorrekenen van prijsinflatie aan zijn klanten. De Britse bank verhoogde de koerswinstverhouding voor IMCD in 2018 van 18 naar 20, wat resulteerde in het opwaarts bijgestelde koersdoel.

Bij de AScX-fondsen daalde Basic Fit 4,6 procent. Basic-Fit behaalde in het afgelopen jaar conform de eigen verwachting hogere verwachtingen en liet weten in 2017 zwarte cijfers te gaan schrijven. Basic-Fit behaalde een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van 80,4 miljoen euro en een omzet van 258,6 miljoen euro. Inmiddels heeft Basic-Fit 1,2 miljoen leden, een stijging van 27 procent op jaarbasis. Analisten van Morgan Stanley mikte voorafgaand aan de cijfers op een omzet van 261 miljoen euro en een aangepast bedrijfsresultaat van 80 miljoen euro.

Telegraaf Media Groep wil de huis-aan-huis bladen verkopen aan BDUmedia. De verkoop maakt onderdeel uit van de eerder aangekondigde organisatorische veranderingen. Financiële details werden donderdag niet prijsgegeven. De koers van TMG steeg licht.

Van de lokale fondsen kwam Kardan met cijfers. Met een negatief resultaat in het vierde kwartaal zag Kardan het verlies fors oplopen in 2016, opnieuw zwaar gedrukt door financieringskosten. Kardan boekte een nettoverlies in het vierde kwartaal van 22,1 miljoen euro, tegen een verlies van 18,1 miljoen euro een jaar eerder. Het jaarresultaat kwam daarmee op 31,3 miljoen euro negatief, een groter verlies dan de 22,9 miljoen euro een jaar eerder. Het aandeel Kardan verloor 6,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 2.357,64 punten. De Dow Jones index steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.