Lege bankrekening

De afgelopen twee weken hebben een aantal grote banken flink wat waarde moeten inleveren. Met name de koersdalingen bij Goldman Sachs en Morgan Stanley wisten het nieuws te halen. Steeds meer beleggers vragen zich af of er meer schade voor de banken op komst is.

Sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump hebben de Amerikaanse bankaandelen flink geprofiteerd van het optimisme onder de beleggers. Toch tapt de bankensector de afgelopen weken met name uit een ander vaatje.

Moeten beleggers bankaandelen links laten liggen?

bankaandelen-1

De bovenstaande grafiek publiceerde KimbleCharting aan het einde van december 2016. Op deze grafiek was te zien dat de kans groot was dat de bankensector het in de nabije toekomst wel eens minder goed zou kunnen gaan doen dan de S&P 500 index. Een belangrijke weerstandslijn was bij de Bank/S&P 500 Ratio immers bereikt en daarnaast hadden we te maken met een extreem hoog momentum.

bankaandelen-2

Op de recent verschenen grafiek van KimbleCharting is te zien dat de bankensector het de afgelopen maanden inderdaad slechter heeft gedaan dan de S&P 500 index. De twee bekendste bankaandelen-ETF’s wisten allebei dit jaar een minder goede prestatie neer te zetten dan de hoofdindex.

Op de eerste grafiek is te zien dat een dergelijke trend de afgelopen keren tussen de 18 en 30 maanden duurde. Wat dat betreft is de kans dus groot dat ook de komende maanden de bankaandelen, in verhouding tot de S&P 500 index, een pas op de plaats moeten gaan maken.