zwarte zwaan

Een Zwarte Zwaan is in de beurswereld te typeren als een gebeurtenis die volstrekt onwaarschijnlijk lijkt, maar achteraf toch te beredeneren valt. Zo hadden bijvoorbeeld maar weinig beleggers de financiële crisis zien aankomen. Toch was deze gebeurtenis achteraf te beredeneren; gezien het feit dat een groot deel van de Amerikaanse huishoudens te maken had met een zogenoemde ‘rommelhypotheek’.

Op de beurs is een index ontwikkeld die aangeeft hoe groot de kans op een dergelijke onverwachte gebeurtenis is. Volgens de meest recente cijfers staat deze index behoorlijk hoog en dat impliceert dus dat de kans op een Zwarte Zwaan groot is. Toch is deze SKEW index de afgelopen jaren meermaals bekritiseerd.

De analisten van Real Investment Advice hebben in kaart gebracht hoe de SKEW index het heeft weten te doen in vergelijking met de VIX index. De laatstgenoemde index meet de volatiliteit die aanwezig is op de markten. Een hoge VIX index laat zien dat de beleggers angstig zijn en normaal gesproken zien we een hoge VIX index bij een neerwaartse beweging op de aandelenmarkten.

Krijgen we te maken met een nieuwe Zwarte Zwaan?

zwartezwaan-kans

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, is te zien dat de SKEW index ten opzichte van de VIX index de afgelopen maanden flink is gestegen. Terwijl de volatiliteitsindex rond een relatief lage koers beweegt, is de Zwarte Zwaan index flink in waarde gestegen.

En juist die hoge SKEW/VIX index zorgt er voor dat de kans op een flinke correctie toeneemt. Zo is op deze grafiek te zien dat we ook aan het einde van 2014 en 2007 te maken hadden met een dergelijk extreem hoog niveau. Een aantal maanden later werden de beleggers getrakteerd op een flinke correctie.

Wat staat de beleggers deze keer te wachten?