(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren vrijdag richting het einde van de ochtendhandel licht lager. De AEX index noteerde 0,2 procent lager op 514,48 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,2 procent liet optekenen. De AScX noteerde een min van 0,1 procent.

“Het is een dobberende markt waar we tegenaan kijken, waarin op het oog de aardige Aziatische macrocijfers geen enkele invloed lijken te hebben. Het is wel de laatste handelsdag van de maand en het het kwartaal en dan ook niet uitgesloten dat er in de loop van de dag nog wat beweging zichtbaar wordt”, aldus vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management.

Eerder deze ochtend verschenen uit China gestegen inkoopmanagersindexen voor de dienstensector en de industrie. Daarnaast meldde Japan een ongewijzigd prijsniveau op maandbasis als er geen rekening wordt gehouden met voedsel- en energieprijzen. De Japanse werkloosheid daalde in februari naar 2,8 procent en industriële productie steeg in dezelfde maand op jaarbasis met 4,8 procent.

De Duitse detailhandelsverkopen stegen in februari op maandbasis. Op maandbasis namen de verkopen, gecorrigeerd voor onder meer kalendereffecten en inflatie, in februari met 1,8 procent toe. Er was gerekend op een stijging van 0,7 procent.

De inflatie van Frankrijk zakte in maart licht terug, terwijl in Duitsland de werkloosheid in maart sneller terugliep. De groei van de Britse economie bleef in de laatste, definitieve raming over het vierde kwartaal op kwartaalbasis staan op 0,7 procent.

In de eurozone bleek dat de consumentenprijzen in maart met 1,5 procent stegen op jaarbasis, tegen een geraamde 1,8 procent groei. Uit de Verenigde Staten volgen de persoonlijke inkomens en dito bestedingen over februari, de inkoopmanagersindex van de regio Chicago over maart en het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan over maart in een definitieve versie.

Olie noteerde dag lager. Een mei-future West Texas Intermediate bewoog 0,3 procent lager op 50,19 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,4 procent zakte naar 52,91 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0694. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0686 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0684 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter tekende zich slechts bij een handvol fondsen een plus af. Bij de verliezende fondsen bleven de koersverschillen onder het procent met als grootste daler een min van 0,8 procent voor Aalberts Industries.

ABN AMRO verlaagde het advies voor Unilever van Houden naar Verkopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 41,00 naar 43,00 euro. De analisten van de bank merkten op dat de koersdoelverhoging het resultaat is van hogere taxaties van de EBIT-marges voor de jaren 2017 tot en met 2019. De marktvorsers adviseren daarbij aan beleggers om hun winst te nemen en dus te verkopen. Unilever leverde 0,8 procent in.

Grootaandeelhouder Fubon Life Insurance gaat zijn volledige belang in Delta Lloyd verkopen aan NN Group. Dit vergroot de kans dat NN Group de vereiste tweederde meerderheid van de aandelen zal behalen om zijn overnamebod op Delta Lloyd gestand te kunnen doen. Het aangemelde belang van Fubon van 29,7 miljoen aandelen komt overeen met 6,4 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. Het aandeel NN noteerde vrijdag 0,6 procent verlies.

Bij de Midkapfondsen was het aantal winnaars eveneens bescheiden in omvang. Sligro Food Group won 1,0 procent. Verlies werd geleden door TKH Group dat 1,2 procent inleverde en BE Semiconductor Industries waar 0,9 procent van de koers af ging.

De raad van commissarissen van Corbion heeft voorgesteld om Tjerk de Ruiter voor een tweede termijn te benoemen als bestuursvoorzitter, met een looptijd van twee jaar. Corbion verloor 0,7 procent.

Bij de AScX-fondsen was er sprake van meer volatiliteit, ofschoon de winsten ook hier niet hoog waren. Stern Groep won 0,9 procent, Sif Holding, onlangs flink gedaald, steeg 0,7 procent. Verlies was er voor Prodiodrug dat 1,6 procent zakte en Fagron waar 1,3 procent va de koers af ging.

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds meldde het belang van 5,92 procent in ICT Group af. Teslin Houdster III meldde een eerste belang van 5,00 procent in ICT Group. ICT Group steeg 1,5 procent.

Brunel droeg Just Spee voor als lid van de raad van commissarissen. Spee is momenteel CEO van Stage Entertainment. Volgens Brunel beschikt Spee over uitgebreide strategische en financiële kennis en ervaring. Het aandeel noteerde 0,4 procent lager.

Van de lokale fondsen realiseerde FNG in 2016 een positief operationeel resultaat (EBITDA) op een gestegen omzet. Het vergelijkbare operationele resultaat steeg met ruim 10 procent tot 37,6 miljoen euro. De omzet bedroeg over het afgelopen jaar 458,2 miljoen euro. FNG noteerde vrijdag vlak.

Alychlo meldde een flink groter belang van 24,42 procent in SnowWorld. Op 9 februari van dit jaar meldde Alychlo nog een eerste kapitaalbelang van 9,57 procent met eenzelfde stemrecht. CEO van SnowWorld Koos Hendriks meldde op 29 maart dit jaar een lager belang in SnowWorld van 49,53 procent. Dat lag eerder op 67,79 procent. Alychlo wordt gecontroleerd wordt door de Belgische miljardair Marc Coucke. Het aandeel SnowWorld noteerde 1,2 procent lager.

HAL Trust boekte in 2016 meer winst, maar de nettovermogenswaarde daalde. Het investeringsbedrijf boekte in 2016 een nettowinst van 871 miljoen euro, tegen 630 miljoen euro een jaar eerder. De investeringsmaatschappij doet geen uitspraak over de verwachte winst over het hele jaar. HAL noteerde op 0,1 procent winst.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.