party

Het jaar 2017 is voor de aandelenmarkten goed van start gegaan. Op Wall Street werden er de afgelopen 3 maanden meerdere malen nieuwe recordkoersen behaald en ook de stemming in Europa is opperbest. Daarnaast lijken steeds meer ‘gewone’ burgers gecharmeerd te raken van aandelen. En dat is voor een bepaalde groep goed nieuws.

Vorig jaar zag de situatie op de markten er nog totaal anders uit. In het begin van 2016 kregen de indices te maken met sterk dalende beurskoersen en dit had ook invloed op de nieuwe beursgangen. Veel bedrijven die destijds een notering wilden op een van de markten, besloten om hun beursgang uit te stellen. Het sentiment onder de beleggers was namelijk zo dramatisch dat een beursgang hoogstwaarschijnlijk niet het gewenste kapitaal zou opleveren.

Het feestje aan beursgangen kan nog wel even doorgaan

beursgangen

Gezien de euforische stemming die er op dit moment onder de beleggers heerst, is het niet verwonderlijk dat er de afgelopen maanden veel nieuwe beursgangen hebben plaatsgevonden. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat er in het eerste kwartaal van 2017 gemiddeld 3 keer zoveel IPO’s hebben plaatsgevonden dan in het eerste kwartaal van 2016.

De agenda is ook voor de komende periode weer goed gevuld. De verwachting is dat er dit jaar op Wall Street 150 bedrijven hun opwachting naar de beurs zullen gaan maken. Zolang de beleggers optimistisch gestemd zijn, kan het feestje aan beursgangen nog wel even doorgaan.