sterling-pond

De FTSE 100 index wist het afgelopen kwartaal voor de vierde keer op rij in het groen te sluiten. Al vier kwartalen lang weet het gemiddelde aandeel binnen de FTSE 100 index in waarde te stijgen en dit is met name te danken aan de zwakke Britse valutamunt.

Volgens Emmanuel Cau, strateeg bij J.P. Morgan, is het niet vreemd dat de Britse aandelenmarkt de afgelopen maanden in waarde is gestegen. Ondanks de Brexit wist de FTSE 100 index enorm goede zaken te doen. En volgens Cau heeft dat juist te maken met de Brexit, en daaropvolgend de prijsdaling van het pond.

FTSE 100 index profiteert van waardedaling pond

Cau laat weten dat 75% van de inkomsten van de beursgenoteerde ondernemingen die een notering hebben binnen de FTSE 100 index, afkomstig is vanuit het buitenland. Een zwakkere munt weet juist in dat geval er voor te zorgen dat deze bedrijven een concurrentievoordeel hebben. En juist daarom zijn met name ook deze beursgenoteerde ondernemingen zo hard in waarde gestegen.

FTSE100-pond

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is het verband tussen de FTSE 100 index en de GBP/USD in beeld gebracht. Juist toen het Britse pond zoveel terrein moest inleveren, wist de Britse aandelenmarkt in waarde te stijgen. Gezien het lange onderhandelingstraject tussen het Verenigd Koninkrijk en Brussel, kan de Britse munt nog wel langere tijd onder druk blijven staan. En voor beleggers in de FTSE 100 index zou dat juist goed nieuws betekenen.