Stijgende aandelenmarkt

De waardering van de Amerikaanse aandelenmarkt blijft naar historische maatstaven bijzonder hoog. Toch zien zowel Ed Yardeni als Michael Wilson van Morgan Stanley nog veel opwaarts potentieel. ‘In een tijdperk van lage rente op de spaarrekening en obligaties kan je deze stijging niet missen’. Hoe komt het eigenlijk dat de beurs, ondanks de waardering, toch blijft stijgen?

Volgens Ed Yardeni werd er een melt-up mechanisme geactiveerd na de overwinning van Donald Trump. Enkele fundamenten drijven de aandelenmarkt al jaren hoger. Maar het vooruitzicht van investeringen, deregulering en belastingverlagingen zorgt ervoor dat zelfs kritische beleggers terugkeren.

In 2016 bedroeg het bedrag aan inkoop van eigen aandelen uit de S&P 500 bedrijven $536 miljard, net iets minder dan het record van $572 miljard. Hierdoor kochten bedrijven sinds het begin van de stierenmarkt al voor $3.400 miljard eigen aandelen.

Tel daarbij op dat de bedrijven uit de S&P 500 ook nog eens voor $2.400 miljard dividenden hebben uitgekeerd, dan weet je dat er $5.700 miljard naar de aandelenmarkt stroomde zonder enige hulp van huishoudens, fondsen, institutionele of buitenlandse beleggers.

Ten tweede is er ook de stijgende interesse in passief beleggen. In februari vloeide er $281 miljard op jaarbasis naar ETFs. Sinds het begin van de stierenmarkt staat de teller al op $1.167 miljard ten opzichte van $179 miljard voor fondsen.

Instroom ETFs

Vooral de laatste maanden is de interesse in passief beleggen ongezien. De huidige stierenmarkt wordt dus gedreven door de bedrijven zelf, en de particuliere belegger die vergeten is wat er is gebeurd in 2008/2009. Tijd heelt wel degelijk alle wonden.

Laatste deel van de cyclus

Volgens Michael Wilson van Morgan Stanley zit de Amerikaanse economie ook nog eens in de laatste fase van zijn cyclus. Deze fase begon een jaar geleden en kreeg een turbo door de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Amerikaanse economie

Het einde van een cyclus is vaak het beste deel, aldus Wilson. Dit lijkt veel op 1999 of 2006-07. De komende maanden ziet de analist nog een opwaarts potentieel tot 15%. De meest interessante sectoren in deze fase zijn financials, industriële bedrijven en telecomaandelen. Hun voorkeur gaat vooral uit naar kleinere small- en midcaps.

Bronnen: MarketWatch + Ed Yardeni