In juni 2016 besloot de meerderheid van de Britse bevolking om de Europese Unie te verlaten. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en in die tijd is er heel wat gebeurd. Zo is inmiddels de Brexit-brief in Brussel overhandigd en de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en Brussel zijn gestart.
De Brexit heeft weten te leiden tot grote verdeeldheid binnen het Verenigd Koninkrijk. Schotland zit er zelfs over na te danken om een nieuw referendum te organiseren die het mogelijk moet maken dat Schotland zich van het Verenigd Koninkrijk kan afscheiden. Ook onder de Britse bevolking is er sprake van grote verdeeldheid. Zo stemde met name de oudere generatie voor een uittreding uit de EU. De jonge generatie voelt zich daarentegen sterk verbonden met de Europese bondgenoten.
Britse inflatie kan stijgen tot 3%
Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Britse inflatie de afgelopen maanden flink is gestegen. In juli 2016 hadden we nog te maken met een stand van 0,6%, terwijl de meest recente notering wist uit te komen op een stand van 2,3%.
En de huidige inflatiestand beweegt ver boven het 2%-doel van de Bank of England. Daarnaast is de verwachting dat de inflatie volgend jaar zelfs kan uitkomen op een stand van rond de 3%. Deze (tijdelijke) inflatiestijging zou met name te danken zijn aan de waardedaling van het pond. Op dit moment is er in het Verenigd Koninkrijk sprake van zogenoemde ‘importinflatie’.
Voor de Bank of England is het te hopen dat de inflatie niet structureel hoog zal blijven. Op dat moment zal de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk immers in actie moeten komen om de nare gevolgen van een te hoge inflatie te bestrijden.