(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is met een duidelijke winst aan de nieuwe handelsweek begonnen, nadat het Damrak maandag de deuren gesloten hield in verband met de viering van de Dag van de Arbeid.

De AEX sloot 0,8 procent hoger op 525,48 punten, nadat opnieuw een flink aantal bedrijven de boeken opende. Met deze slotstand werd het jaarrecord aangescherpt.

Beleggers kregen de kans om te reageren op de ontwikkelingen in de mondiale industrie. In China bleek het groeitempo gedaald, terwijl de groei in de eurozone juist versnelde. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone steeg van 56,2 in maart naar 56,7 in april, het hoogste niveau in zes jaar tijd.

De werkloosheid in de muntunie bleef in maart stabiel op 9,5 procent. Duitsland kende slechts een werkloosheid van 3,9 procent. Griekenland en Spanje kwamen opnieuw uit de bus als landen in de eurozone met de hoogste werkloosheid, met respectievelijk 23,5 en 18,2 procent.

Buiten deze cijfers keek de markt vooral uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. De beleidsvergadering startte vandaag en eindigt morgen in de vorm van een rentebesluit.

“Zal de Fed een vertraging van de economische groei erkennen en de groeiverwachtingen voor 2017 verlagen?”, aldus marktanalist Hussein Sayed van FXTM. Mogelijk zal de Fed de vertraging echter toeschrijven aan tijdelijke effecten.

In de Verenigde Staten viel de economische groei in het eerste kwartaal flink tegen. De grootste economie ter wereld groeide met 0,7 procent op jaarbasis. Dit was onder de verwachting van 1,0 procent.

“De markten waren voorbereid op een relatief zwak cijfer”, aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank, toevoegend dat het cijfer hoger was dan wat de Atlanta Fed voorspelde.

De Fed zal volgens Rabobank weinig waarde hechten aan het groeicijfer en het afdoen als “statistische ruis”. Het zal de centrale bank niet weerhouden om de rente nog eens te verhogen dit jaar, aldus Marey.

Woensdagavond zal voorzitter Janet Yellen geen toelichting geven op het rentebesluit, en ook geen nieuwe economische ramingen afgeven. Rabobank denkt dat de Fed dan ook niet in actie zal komen.

Voor dit jaar gaat de markt uit van drie verhogingen, inclusief de rentestap van afgelopen maart. Sommige haviken in het bestuur van de Fed hintten zelfs op vier verhogingen. Bij Rabobank rekent Marey slechts op twee verhogingen, waarbij de tweede pas in december volgt.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0905. Bij opening van de handel bewoog het muntpaar nog op 1,0921.

Olie werd dinsdag goedkoper. Een juni-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,7 procent naar 48,49 dollar en een vat Brent olie met levering in juli verloor 0,6 procent tot 51,23 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX leek Galapagos aan kop te gaan, maar met een koerswinst van 1,8 procent, moest het uiteindelijk enkele fondsen voor laten gaan. Het biotechbedrijf kwam eerder al met positief nieuws en vandaag verhoogde zakenbank Jefferies het koersdoel voor het aandeel van 80,00 naar 110,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling.

De grootste stijging kwam voor rekening van KPN, met 3,0 procent. NN Group won 2,4 procent.

Gemalto was aanvankelijk de hekkensluiter in de AEX. Na de winstwaarschuwing van vorige week verlaagden verschillende analisten vandaag het koersdoel voor de digitale beveiliger. Berenberg, Credit Suisse en HSBC pasten hun ramingen neerwaarts aan. Toch sloot het aandeel 2,0 procent hoger.
DSM won 1,2 procent, nadat het rapporteerde een 17 procent hoger aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van 345 miljoen euro in het eerste kwartaal te hebben geboekt. Een jaar terug was dit nog 296 miljoen euro. De aangepaste winst uit voortgezette activiteiten steeg op jaarbasis liefst 50 procent van 109 miljoen naar 163 miljoen euro. S&P Equity Research verhoogde het koersdoel van DSM met 4 euro naar 68,00 euro en ook KBC Securities hanteert voortaan een koersdoel van 68,00 euro, waar dit 65,00 euro was.

AkzoNobel was de grootste daler, nadat er geruchten gingen dat ook het laatste bod van PPG Industries zal worden geweigerd. Een officieel bericht van AkzoNobel was er evenwel niet. Het aandeel daalde 1,3 procent. Ahold Delhaize, ArcelorMittal en SBM Offshore wisten het verlies te beperken tot minder dan een procent.

In de Midkap was er aandacht voor de cijfers van Fugro, GrandVision en TKH Group.

Fugro zag, overigens weinig verrassend, de omzet flink dalen. Wel is er volgens de bodemonderzoeker aan het einde van het jaar licht aan het einde van de tunnel. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor Fugro van 17,00 naar 15,50 euro. Het aandeel sloot vlak op 13,55 euro.

TKH Group was de grootste stijger met een koerswinst van 6,4 procent na goed ontvangen resultaten. De nettowinst liep met ruim een kwart op en de orderinstroom voor de bandenbouwmachines was sterk, doordat de situatie in China verbetering toonde. Analist Corné van Zeijl van Actiam sprak tegenover ABM Financial News van “prachtige resultaten”.

GrandVision behaalde in de eerste drie maanden van 2017 meer omzet en winst, maar waarschuwde dat het tweede kwartaal zwakker zal zijn, als gevolg van het laat vallen van Pasen. De optiekspecialist maakte tevens bekend dat CEO Theo Kiesselbach in 2018 vertrekt. Het aandeel GrandVision ging 0,3 procent lager.
Accell Group ging 2,5 lager nadat de gesprekken met Pon over een eventuele overname afketsten. Interim topman Hielke Sybesma zei dat het voorstel “de toekomstige waardecreatie van Accell Group en de te verwachten synergieën onvoldoende reflecteert”. Bovendien zou er te weinig steun komen van aandeelhouders. Pon is al sinds 11 april in gesprek met Accell en verhoogde in gesprek met de Heerenveense fabrikant de overnamesom naar 33,72 euro per aandeel.

Takeaway.com maakte in het eerste kwartaal van 2017 wederom een forse groei van het aantal orders door. Oprichter Jitse Groen van Takeaway.com stelde dat het bedrijf zich onverminderd richtte op de uitrol van de groeistrategie. “Gezien het succes van de strategie, willen we in een hoger tempo investeren in zowel marketing als bezorgdienst Scoober om zo snel mogelijk te kunnen groeien”, aldus de CEO. Het aandeel Takeaway.com verloor desalniettemin 2,6 procent. Probiodrug verloor evenwel 3,6 procent en KAS Bank zelfs 3,8 procent.

Aan kop in de AScX ging Ordina, met een stijging van 5,0 procent. “De resultaten in het eerste kwartaal vormen een matige start van het jaar. De groei in België en Luxemburg zet door, in Nederland hebben we nog steeds te maken met een tekort aan medewerkers om aan de stijgende vraag te voldoen. Behoud en werving van professionals zijn daarom onze topprioriteiten voor 2017″, aldus de net aangetreden CEO Jo Maes. Ordina rapporteerde weliswaar een lagere omzet in het eerste kwartaal, maar volgens NIBC lieten de resultaten een goede verbetering zien in vergelijking tot de grotere dalingen in de voorgaande twee kwartalen. Voor de komende kwartalen rekent de marktvorser op een geleidelijke verbetering. Fagron steeg 4,9 procent.

Het lokaal genoteerde Value8 kwam maandag te laat met de jaarcijfers over 2016 naar buiten en de koers gaf 3,2 procent prijs. De omzet van Value8, het investeringsvehikel van CEO Peter Paul de Vries, steeg vorig boekjaar met 37 procent naar 346 miljoen euro, terwijl de winst daalde tot onder het miljoen euro. De door de accountant goedgekeurde cijfers komen volgens Value8 binnen twee weken.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenhandel boekte Wall Street heel kleine winsten.

Nabeurs volgen nog de cijfers van Apple, waar in de markt met veel interesse naar uit wordt gekeken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.