(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet na het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank woensdagavond. Voorbeurs rapporteerden onder meer Royal Dutch Shell en Air France-KLM kwartaalcijfers, terwijl Unilever op koersvorming van de AEX index weegt als gevolg van een ex-dividend notering.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. Op basis van deze openingsindicatie start de hoofdgraadmeter van het Damrak de handelsdag op de hoogste stand sinds eind 2007.

De Amerikaanse handelsdag stond woensdag vrijwel geheel in het teken van het rentebesluit van de Federal Reserve. Conform de verwachting handhaafde de centrale bank met een unaniem besluit de zogenoemde federal funds rate op 0,75 tot 1,00 procent. Het discontotarief werd tevens gehandhaafd op 1,50 procent.

Uit de toelichting maakten marktvolgers op dat de Fed vastbesloten lijkt de rente dit jaar met meerdere stappen te verhogen. “De Fed heeft nu redenen nodig om de rente niet te verhogen, terwijl de centrale bank de noodzaak van een renteverhoging eerder moest verdedigen en onderbouwen”, aldus marktanalist Stephen Stanley van Amerherst Pierpont.

Door het vooruitzicht van een renteverhoging in juni zaten bankaandelen op Wall Street in de lift, bij een anderszins tam koersverloop voor de bredere markt. Hoofdgraadmeter S&P 500 index daalde 0,1 procent. 

Nabeurs konden Facebook en Tesla Motors niet overtuigen met kwartaalcijfers. Facebook zag het aantal dagelijkse actieve gebruikers in het eerste kwartaal op jaarbasis toenemen tot 1,28 miljard, een stijging van 18 procent. Het aantal maandelijkse actieve gebruikers steeg op jaarbasis met 17 procent tot zelfs 1,94 miljard. De advertentie-inkomsten klommen 51 procent op jaarbasis van 5,2 miljard dollar naar 7,8 miljard dollar, hetgeen resulteerde in een nettowinst van 3,1 miljard dollar, tegen 1,7 miljard dollar een jaar eerder. Het aandeel daalde echter 2,5 procent in de handel nabeurs.

De producent van elektrische auto’s Tesla Motors zag daarnaast de verliezen in het afgelopen kwartaal op jaarbasis oplopen van 283 miljoen naar 397 miljoen dollar, ondanks een verdubbeling van de omzet tot 2,7 miljard dollar. Het aandeel daalde in de elektronische handel met 2,5 procent. In het lopende jaar is de koers evenwel al bijna 50 procent opgelopen.

In Azië kwam vanochtend uit cijfers van Markit Economics en Caixin naar voren dat de bedrijvigheid in de Chinese dienstensector onder druk staat. De inkoopmanagersindex daalde, voor de vierde achtereenvolgend maand, van 52,2 in maart naar 51,5 in april, de laagste stand sinds juni 2016. De Chinese beurzen noteerden verdeeld. “Twee jaar geleden was dit [dienstencijfer] nog aanleiding voor grote paniek op de beurs. Daarom verbaast het mij dat er zo matig op gereageerd wordt”, aldus marktanalist Ron van der Does van in een reactie tegen ABM Financial News.

Naast een stroom van met name Europese bedrijfscijfers kijken beleggers vandaag uit naar onder meer cijfers over de detailhandelsverkopen in de eurozone en de Amerikaanse fabrieksorders.

Naast Unilever noteren vandaag op het Damrak ook Ordina en GrandVision ex-dividend.

Bedrijfsnieuws

Shell boekte een winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten, de zogenoemde geschoonde CCS-winst, van 3,8 miljard dollar. Daarmee deed de oliereus het beter dan de 3,0 miljard dollar die analisten hadden voorzien. Vorig jaar in dezelfde periode verdiende Shell nog 1,6 miljard dollar. Shell profiteerde vooral van de ontwikkelingen bij tak Upstream, waar niet langer verlies werd geleden. Het kwartaaldividend werd gehandhaafd op 0,47 dollar per aandeel.

De omzet van Air France-KLM kwam het afgelopen kwartaal uit op 5.709 miljoen euro, iets meer dan de 5.605 miljoen euro een jaar eerder, maar minder dan waarop analisten rekenden. Air France-KLM boekte echter een operationeel verlies van 143 miljoen euro, terwijl vorig jaar nog een operationeel verlies van 99 miljoen euro in de boeken werd gezet. Voorafgaand aan de cijferpublicatie gingen analisten voor het afgelopen kwartaal uit van een omzet van 5.733 miljoen euro en een operationeel verlies van 136 miljoen euro.

AMG Advanced Metallurgical Group, producent van metallurgische producten en systemen, rapporteerde over het afgelopen kwartaal op jaarbasis een omzetstijging van 9 procent tot 258,0 miljoen dollar. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg daarnaast met 56 procent naar 33,0 miljoen dollar.

De omzet van trustkantoor Intertrust steeg in het eerste kwartaal van 2017 op jaarbasis met 38,4 procent naar 121,6 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBITA) groeide 30,3 procent tot 44,7 miljoen euro ten opzichte van het eerste kwartaal een jaar eerder. 

Euronext zag in april de handelsvolumes weer stijgen, na maanden van krimp. De transactiewaarde nam op jaarbasis toe met 21,7 procent tot 8.458 miljoen euro, terwijl op maandbasis een groei van 14,4 procent werd geboekt. 

Berenberg verhoogde het koersdoel voor DSM van 72,00 naar 76,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De analisten pasten hun taxaties aan in reactie op de goed ontvangen kwartaalresultaten van DSM. 

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus verlaagde Deutsche Bank verder het advies voor Wolters Kluwer van Kopen naar Houden.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde woensdag 0,1 procent tot 2.388,13 punten, de Dow Jones sloot vlak op 20.957,90 punten en de Nasdaq koerste 0,4 procent lager naar 6.072,55 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.