De olieprijs daalde gisteren in 10 minuten meer dan $1 tot onder $45 per vat. Het is het laagste niveau sinds begin november. Deze week daalde de olieprijs al zo’n 10%. Ook goud deelt deze week in de klappen. De goudprijs daalde tot onder $1.230, het laagste niveau in 6 weken. Vandaag, vrijdag, herstellen de grondstoffen enigszins.

De olieprijs staat na de daling terug op het niveau van voor de OPEC beslissing om de productie voor 6 maanden in te perken. Na deze beslissing steeg de prijs nog tot het hoogste niveau sinds juli 2015. Maar dit had een averechts effect. Amerikaanse schalieolieproducenten zagen hun kans om opnieuw meer olie op te pompen. Het rechtstreekse gevolg daarvan is de huidige prijsdaling.

Amerikaanse drillers pompen al 11 opeenvolgende weken meer olie op. Dit is de langste aanhoudende stijging sinds 2012. De OPEC landen komen pas op 25 mei samen in Wenen om een eventuele verlenging van de productiebeperking te bespreken. Tot die tijd zal de olieprijs naar verwachting zeer volatiel blijven.

Olieprijs

Goudprijs zoekt steun

Maar olie was niet het enige slachtoffer op de grondstoffenmarkt. Ook goud ondergaat een correctie. Een sterkere dollar en een stijgende kans op een nieuwe renteverhoging door de Federal Reserve in juni deden het gele edelmetaal de das om.

Ook een positieve uitkomst in de Franse presidentsverkiezingen maakt dat goud iets minder interessant is voor beleggers die zich willen indekken tegen politieke risico’s. De goudprijs daalde woensdag al 1,5%, de sterkste daling sinds 23 november. Donderdag ging het verlies verder.

Goudprijs

De goudprijs noteert nu onder het 50-daags en 200-daags gemiddelde en is op zoek naar steun rond het 100-daags gemiddelde.

Grondstoffen terug naar af sinds overwinning Trump

Het is dus geen al te beste week voor grondstoffen in het algemeen. Dat is ook duidelijk te zien op de Bloomberg Commodity Index. Deze daalde 2% in 1 dag, wat niet ongewoon maar ook niet alledaags is. Grondstoffen hebben hiermee alle winst sinds de overwinning van Donald Trump moeten prijsgeven.

Bloomberg Commodity Index

Bronnen: BloombergBusiness InsiderTwitter

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>