De uitslag van de Franse verkiezingen wist te zorgen voor een opluchting op de beursvloeren. In de nacht van zondag op maandag wist de euro voor het eerst sinds lange tijd weer boven de $ 1,10 uit te komen en daarnaast wisten de Europese indices ook hoger te openen. Overigens waren beide bewegingen van korte duur, want een groot gedeelte van de winsten werden daarna weer prijsgeven.

Volgens de meeste analisten bleven de aandelenmarkten gisteren dicht bij huis omdat een overwinning van Macron al voor het grootste gedeelte in de markt was ingeprijsd. Bij de VIX Index was de Franse uitslag daarentegen wel duidelijk voelbaar. De volatiliteitsbarometer wist immers voor het eerst in meer dan 10 jaar tijd onder de grens van 10 te komen.

VIX Index terug op hetzelfde niveau als in het jaar 2007

vix-index-niveau-2007

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is deze bijzondere gebeurtenis in beeld gebracht. Voor het laatst werd een dergelijke notering in februari 2007 bereikt. Destijds waren de aandelenmarkten bezig met de laatste opwaartse beweging, want niet veel later werd dé top neergezet.

Voor de beleggers is het dus te hopen dat we deze keer niet weer te maken zullen krijgen met dit scenario. Mocht dit scenario zich deze keer opnieuw gaan afspelen, dan ziet de toekomst voor de aandelenmarkten er niet bepaald rooskleurig uit.