De Amerikaanse economie heeft de afgelopen jaren goede zaken gedaan, maar toch viel de groei het afgelopen kwartaal tegen. Met name de twijfels over de verkiezingsbeloftes van Donald Trump hebben er voor weten te zorgen dat de meeste economen een stuk minder enthousiast zijn dan een aantal maanden geleden het geval was. De bedrijfsleiders daarentegen lijken optimistischer dan ooit te zijn.

De president van de VS, Donald Trump, is de afgelopen tijd met name negatief in het nieuws verschenen. De steun van het Amerikaanse volk brokkelt steeds verder af en we mogen wel zeggen dat er voor Trump spannende maanden gaan aanbreken. De kans is immers groot dat de komende tijd duidelijker zal gaan worden welke rol Rusland heeft gespeeld tijdens de Amerikaanse verkiezingen.

Amerikaanse bedrijfsinvesteringen nemen flink toe

bedrijfsinvesteringen-vs

Opmerkelijk genoeg zijn de bedrijven erg optimistisch gestemd. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, in beeld gebracht dat we het afgelopen kwartaal te maken hadden met een flinke toename bij de bedrijfsinvesteringen. Sterker nog; deze groei wist uit te komen op 9,4% en dat wist te resulteren in de hardste groeistijging sinds het jaar 2013.

Volgens portefeuillemanager Diane Jaffee is deze groei te danken aan de stijging van de Amerikaanse bedrijfswinsten. Daarnaast hoeven ondernemingen steeds minder vaak in de kosten te snijden. Dit alles gaf ruimte voor nieuwe investeringen. En op basis van het verleden mogen we zeggen dat deze investeringen erg belangrijk zijn voor het aanjagen van de economische groei.