Bitcoin gaat vaak met de aandacht lopen, maar er zijn nog tal van andere cryptomunten die in de schaduw van Bitcoin de wereld veroveren. Een van de grootste en belangrijkste daarvan is Ethereum. Waar Bitcoin dit jaar verdubbelde, steeg de prijs van Ether – de munt van Ethereum – tot 2.000%. Wat is het verschil met Bitcoin en van waar komt de koersexplosie?

Ethers zijn de munten die gebruikt worden op het Ethereumplatform. Hoewel Ethereum dus ook een cryptomunt heeft, ligt de focus hoofdzakelijk op het platform. Ethereum werkt ook met de blockchaintechnologie, maar wil in feite een betere versie van het internet creëren, een soort internet 2.0.

Ethereum is ontworpen voor slimme contracten en applicaties. Slimme contracten zijn programma’s die automatisch zaken uitvoeren indien er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Het zorgt ervoor dat er veel minder menselijke inmenging noodzakelijk is. Deze infographic legt uit hoe Ethereum werkt …

Ehereum infographic

(klik om te vergroten)

Het verschil tussen Ethereum en Bitcoin

Waar Bitcoin vooral steeds meer steun krijgt van overheden en beleggers, krijgt Ethereum steun van bedrijven. Enkele maanden geleden werd het Enterprise Ethereum Alliance (EEA) opgericht met de steun van JP Morgan, Microsoft en Intel. Recent kwamen daar nog eens 86 bedrijven bij.

Een jaar geleden kwam 83% van de handel in Ether nog via Bitcoins. Sinds kort daalde dit naar slechts 32% waarbij de overige 68% komt van fiat geld. Dat is een duidelijk signaal dat Ethereum steeds meer aantrekking krijgt van de buitenwereld.

Grafiek: https://coinmarketcap.com/currencies/ethereum/

Grafiek: https://coinmarketcap.com/currencies/ethereum/

Uiteraard zal ook Ethereum in de toekomst last kunnen krijgen van concurrentie. Maar Bitcoin krijgt ook al jaren steeds meer concurrentie en staat nog steeds als een huis bovenaan de digitale voedselketen. Ethereum is geen concurrentie van Bitcoin, maar vult de techniek aan. In tegenstelling tot Bitcoin is de interesse in Ethereum nieuw, vandaar de sterke koersexplosie.

Bron: CNBC