De afgelopen jaren zijn voor de meeste mensen onder ons niet bepaald gemakkelijk geweest. De financiële crisis liet zijn diepe sporen achter. Met name de Amerikanen die getroffen werden door de zogenoemde ‘subprime’ hypotheken gingen een economisch zware tijd tegemoet. Gelukkig ligt die rampzalige crisis op dit moment achter ons.
In Amerika werd het economisch herstel een stuk sneller in gang gezet dan in Europa het geval was. Dit had alles te maken met de daadkracht van de Amerikaanse centrale bank. De centrale bank van Amerika besloot vrij snel al dat de Amerikaanse economie er alleen bovenop zou kunnen komen door middel van de nodige geldinjecties. Europa volgde was later deze filosofie op.
Gemiddelde Amerikaan beleeft een geweldige tijd
Volgens de mannen van Sentier Research wordt het steeds duidelijker zichtbaar dat de gemiddelde Amerikaan er financieel weer goed voorstaat. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, te zien dat een Amerikaan met een modaal inkomen (gecorrigeerd voor inflatie) er de afgelopen tijd behoorlijk op vooruit is gegaan. Dit is voor een sterk deel te danken aan enerzijds de loonsverhogingen en anderzijds de lage inflatie.
Deze prestatie heeft er voor weten te zorgen dat het modaal inkomen op de hoogste stand (bijna $ 60.000) is uitgekomen sinds het presidentstijdperk van Clinton. Steeds meer Amerikanen voelen nu ook in hun eigen portemonnee dat de crisis definitief achter de rug ligt.