(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren donderdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won 0,7 procent op 527,45 punten, terwijl de AMX een plus van 0,8 procent liet optekenen. De AScX noteerde een  van  procent.

De markt oogde donderdag in de visie van vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Eealth Management voorzichtig optimistisch. “Per saldo waren de macro-economische data uit de eurozone redelijk tot goed, ofschoon er wel minpuntjes naar voren traden bij de Italiaanse en Franse data”, aldus Montfrooij.

Op individueel niveau gaat de belangstelling van Montfrooij donderdag vooral uit naar het antwoord op de vraag of er van de zijde van PPG vandaag nog een officieel bod op AkzoNobel wordt uitgebracht, nu het vandaag de laatste dag is dat PPG daar de mogelijkheid toe heeft. Na vandaag mag PPG zes maanden geen officieel bod uitbrengen. “Als dit uitblijft lijkt de nodige druk op de koers van het aandeel AkzoNobel niet meer dan logisch”, aldus Montfrooij.

De vermogensbeheerder kijkt vandaag niet alleen uit naar de resterende macro-economische data die nog op de agenda staan, maar tevens naar de Amerikaanse olievoorraden met het oog op de nogal volatiele olieprijs van dit moment.

Uit Japan kwamen vanochtend vroeg een bemoedigende ontwikkeling van de industrie in mei naar buiten, terwijl de Chinese inkoopmanagersindex voor de industrie over dezelfde maand juist duidde op krimp.

Uit de eurozone kwamen deze indexen over mei eveneens naar buiten. De index van de muntunie steeg naar het verwachte niveau. Frankrijk liep behoorlijk terug naar een trage groeiniveau en bleef ook onder de verwachtingen. De Duitsers liepen met hun index richting de 60 en kwamen met 59,5 ook licht boven de prognose uit.

De inkoopmanagersindex voor de eurozone steeg van 56,7 naar 57,0 in mei. “Duitsland leidt de opleving”, aldus econoom Chris Williamson van Markit, “maar is geenszins de enige groeimotor”. Ook Nederland, Oostenrijk, Spanje, Italië en Ierland dragen volgens Williamson goed bij. Een zorgenkindje blijft volgens de econoom Frankrijk, hoewel het land het beste kwartaal in zes jaar achter de rug heeft.

De index van het Verenigd Koninkrijk duidde net als die voor Frankrijk op een tragere groei van de industrie.

Macro-economisch is het donderdag ook een drukke dag in Amerika. In de Verenigde Staten verschijnt in de eerste helft van de middag de banengroei van de Amerikaanse private sector in mei, zoals berekend door loonstrookjesverwerker ADP. Daarna volgen de wekelijkse steunaanvragen, twee inkoopmanagersindexen voor de Amerikaanse industrie over mei, waaronder die van ISM, de Amerikaanse bouwuitgaven in april, de wekelijkse olievoorraden van de Verenigde Staten en de Amerikaanse autoverkopen in mei.

Olie noteerde donderdag hoger, na de afstraffing op woensdag. Een juli-future West Texas Intermediate bewoog 1,4 procent hoger op 48,97 dollar, terwijl een augustus-future Brent 1,1 procent steeg naar 51,33 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1231. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1237 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er ook een stand van 1,1237 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden vrijwel alle componenten in het groen. Randstad trok, samen met Philips, de kar met een winst van 1,8 procent. Verlies was weggelegd voor slechts twee fondsen, namelijk SBM Offshore en ABN AMRO. De oliedienstverlener leverde 0,2 procent in en ABN AMRO 1,1 procent. Het bankaandeel noteerde evenwel ex-dividend.

Philips is met diverse partijen nieuwe samenwerkingen aangegaan voor zijn IT activiteiten voor oncologie. Philips wil groeien in de markt voor gezondheidstechnologie. Het bedrijf bezit inmiddels sterke marktposities voor digitale platformen voor radiologie en cardiologie en wil nu ook in oncologie een positie verwerven. De wereldwijde markt voor gezondheidsinformatica zal naar verwachting in 2019 een omvang hebben die ligt tussen de 70 miljard en 72 miljard euro, aldus Philips. Het aandeel Philips kreeg er donderdag 1,8 procent bij.

Heineken heeft de overname van Brasil Kirin Holding afgerond.  De overname van de Braziliaanse bieractiviteiten van de Japanse brouwer Kirin werd op 13 februari aangekondigd. De overnamesom bedroeg 664 miljoen euro. Het aandeel Heineken noteerde donderdag 0,7 procent hoger.

Gemalto heeft in oktober afgelopen jaar vier contracten gesloten om nieuwe en sterk beveiligde rijbewijzen van polycarbonaat te leveren in vier Canadese provincies. Gemalto publiceerde hierbij geen financiële details. Het aandeel noteerde 1,2 procent hoger.

Royal Dutch Shell heeft de desinvestering van zijn teerzand-activiteiten in Canada afgerond, aldus het bedrijf donderdag nabeurs. Shell won 0,4 procent.

Bij de Midkapfondsen waren de verliezers eveneens veruit in de minderheid. Winst was er voor Intertrust dat 1,5 procent steeg, Air France-KLM waar 1,1 procent bij kwam en Wereldhave dat ook 1,1 procent duurder werd.

ASR Nederland zal naar verwachting opnieuw zo’n 3 miljoen aandelen inkopen, wanneer de Nederlandse staat een volgende tranche van naar schatting 20 miljoen aandelen privatiseert. Dat stelde zakenbank Morgan Stanley woensdag in een rapport. Tijdens een telefonische vergadering met analisten zei de verzekeraar belangstelling te hebben om opnieuw mee te doen aan de komende privatiseringsrondes. ASR, woensdag nog met cijfers die goed werden ontvangen, steeg 0,3 procent.

KBC Securities verhoogde donderdag het koersdoel voor TKH Group van 45,00 naar 53,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies. Analist Dirk Verbiesen heeft zijn investeringsmodel bijgesteld op basis van een hogere raming voor de omzetgroei. Vermoedelijk komt TKH in 2019 al uit aan de onderkant van de omzetoutlook die de onderneming uit Haaksbergen hanteert. Verbiesen put bovendien vertrouwen uit het orderboek voor bandenbouwmachines. De portefeuille ligt inmiddels ruim boven de 100 miljoen euro, wat voor het eerst sinds 2014 weer het geval is. De koers van het aandeel TKH noteerde donderdag 3,6 procent winst.

The Goldman Sachs Group heeft zijn belang in ASM International aanzienlijk verhoogd van 2,83 procent naar 4,27 procent. Het aandeel ASMI noteerde een plus van 0,6 procent.

Warehouses De Pauw gaat voor DHL Parcel een distributiecentrum in Amsterdam bouwen, aldus het bedrijf woensdag nabeurs. Financiële details werden niet vrijgegeven. WDP noteerde donderdag 1,0 procent hoger.

Bij de AScX-fondsen waren er beduidend meer verliezers. Kendrion zakte 1,0 procent, Nedap 0,8 procent. Daarna viel er een gat en kwam Van Lanschot met een verlies van 0,4 procent in beeld. Winst ging naar het aandeel Brunel waar 2,5 procent bij kwam, en Probiodrug dat 1,3 procent steeg.

Lokaal speelde alleen de Verenigde Nederlandse Compagnie zich in de kijker, waarvan de aandeelhouders tijdens de jaarvergadering instemden met alle agendapunten en daarbij de jaarrekening van 2016 werd goedgekeurd. Het aandeel noteerde donderdag onveranderd.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.