Trump was al niet geliefd bij grote delen van de bevolking, op onze planeet. En de groep van Trump-haters is deze week weer verder toegenomen. Maar helaas zal het de nieuwbakken president van de Verenigde Staten een worst zijn, wat de rest van de wereld over hem denkt. Hij is begaan met slechts één doel, en dat is zoveel mogelijk Amerikaanse stemmen achter z’n naam te krijgen. Wie de Amerikanen kent, weet dat de klimaatkwestie wel wat speelt, maar al snel in het niets verdwijnt als het over de stand van de economie gaat.

Trump weet dit als geen ander. Klimaatkwesties zijn leuk om kranten mee te vullen, maar je wint er geen stemmen mee, in Amerika. Hij moet de economie aan het draaien krijgen, en snel ook.

De jongste economische cijfers laten nog steeds geen opleving zien. Eerder het tegendeel: de laatste banencijfers wees op ‘slechts’ 138.000 nieuwe jobs. Dat is fors minder dan de 185.000 verwacht.

united-states-non-farm-payrolls

Op de bovenstaande grafiek ziet u de evolutie van het maandelijkse banenrapport. De trend begint een hellend patroon te krijgen, waarbij de druk naar beneden toeneemt.

Dit is een verontrustende ontwikkeling.

Trump moet iets doen

Als het cijfer richting de nullijn duikt, of nog erger, een negatieve groei registreet, dan is een economische recessie onafwendbaar geworden voor Trump. En dat moet met alle middelen, vermeden worden.

Daarom is het opblazen van het klimaatakkoord wellicht een goed rookgordijn van Trump, om zo achter de schermen de boel op orde te brengen. Want in de politiek gebeuren nooit dingen zo maar. Niets is wat het lijkt.

Trump moet snel actie gaan nemen, om de economie aan te zwengelen. Want met het huidige groeitempo van amper 2%, dreigt zijn nummer #1 verkiezingsbelofte – Make America Great Again – in het water te vallen.

Dat mag en kan niet gebeuren. Daarom zijn we er absoluut van overtuigd, dat Trump achter de schermen de grote middelen in stelling aan het brengen is. We denken dat de nieuwe benoemingen bij de Fed, wel eens een grote impact kunnen krijgen.

Hij moet namelijk 3 van de 7 vrijkomende zitjes in de commissie gaan opvullen.

Dat is bijna de helft van de slagkracht van de Fed. Trump kan dus de economie een nieuwe kickstart bezorgen, als hij het goed aanpakt.

Er circuleren inmiddels al enkele namen voor de nieuwe postjes, maar geen enkele naam staat bekend als een ‘havik’, of iemand die voor een streng monetair beleid is. Nee, allen staan ze een soepel monetair beleid, als de nood hoog is.

In het geval van Trump, is de noodzaak per definitie hoogdringend.

Een nieuwe monetaire stimulans van de Fed?

We verwachten daarom een excessieve monetaire aanpak, als de vrije postjes bij de Fed weer zijn ingevuld. Dat kan nog wel enige tijd duren, en dat komt Trump wellicht ook goed uit. Meer nog, hij laat mogelijk bewust de economie nu wat in het slop geraken.

Dat geeft hem straks des te meer slagkracht, met instemming van de Amerikaanse bevolking, om de monetaire sluizen nog eens wagenwijd te openen. Het zal moeten, want Trump heeft dringend nominale economische groei nodig.

De volgende grafiek laat het probleem goed zien… De economische groei in de VS is al sinds 2015 ondermaats.

united-states-gdp-growth

De %-groei van het bbp moet structureel boven 3% komen te zitten. Pas dan, is Trump’s missie geslaagd. Dat bereik je, in de huidige fase, enkel met het opvoeren van inflatie.

Volgt er een nieuwe inflatiegolf?

We zijn ervan overtuigd dat Trump ditmaal een combinatie van monetaire stimulans, fiscale aanpak en aangepaste financiële wetgeving gaat doorvoeren. Pas dan kan de omloopsnelheid van het geld – money velocity – goed losbarsten.

Dat was al die jaren, het ontbrekende element om de economie in een hogere versnelling te krijgen. We verwachten dat Trump alles in het werk zal stellen, om dit te realiseren.

Een hoger dan gemiddelde (structurele) inflatie blijft hierin een cruciale component.

We zijn van mening dat een hoge inflatie er gaat komen, onder Trump. We begrijpen ook dat vandaag iedereen nog erg huiverig staat tegenover een dergelijk scenario. Maar Trump heeft geen andere keuze.

Met een schuldenberg die jaar na jaar astronomisch blijft stijgen, is een losgeslagen inflatie nog de enige uitkomst. En je ziet al de eerste ontwikkelingen in die richting. Trump riep in april nog dat hij de US dollar te duur vond… sindsdien is de Amerikaans munt in verval.

USD Trump

Aan de andere kant van het spectrum heb je dan goud. Hier zien we de tegenovergestelde ontwikkeling. De prijs van het gele edelmetaal – de tegenpool van de USD dollar – is afgelopen week naar boven toe uitgebroken, uit het vlagpatroon.

Goud Trump

Twee onmiskenbare signalen voor een toenemende inflatie.

Inflatie? Grondstoffen!

We verwachten dat dit in de komende weken en maanden weer zal gaan afstralen op de inflatie-gevoelige onderdelen van de markt. Dan denken we op de eerste plaats aan de grondstoffen.

De prijs voor diverse grondstoffen moesten in de voorbije maanden even op adem komen, nadat er eerder historische kantelmomenten werden ingezet bij onder meer zink, koper, olie, maïs, … geen enkele belangrijke grondstof bleef ongemoeid.

Ook achterblijvers zoals uranium of suiker lieten de eerste tekens van leven zien.

Het bleek nog allemaal pril en fragiel, maar bij de volgende opstoot (van inflatie) kon het spektakel wel eens goed gaan losbarsten, over de totale breedte van de grondstofsector.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>