Morgenavond staat het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank op het programma. Volgens de meeste economen is de kans groot dat de Fed morgen de rente opnieuw een stapje zal gaan verhogen richting de 1,25%. Met name de toelichting van Janet Yellen zal van groot belang zijn voor de markten.

Er is de afgelopen tijd genoeg gesproken over de Amerikaanse centrale bank. Volgens sommige analisten gaat de centrale bank van Amerika niet snel genoeg met het reduceren van de stimulatiemaatregelen. De stimuleringspakketten mogen dan wel al ruim geleden ten einde zijn gekomen, door middel van een lage rentestand is er alsnog sprake van stimulatie. Ook maken steeds meer analisten zich zorgen over de gigantische balanswaarde waarmee de Fed te maken heeft.

De Fed zal dit jaar in actie moeten komen

fed-verwachten-1

Uit onderzoek van Bloomberg blijkt dat het grootste gedeelte van de ondervraagde economen dit jaar rekening houdt met nog twee rentestappen. En het eerste stapje zou daarbij morgen al gezet kunnen gaan worden. Daarnaast houden zij er ook rekening mee dat de Fed dit jaar al zal gaan beginnen met het verkopen van wat activa.

fed-verwachten-2

Overigens hoeven we ons volgens de meeste economen nog geen zorgen te maken over de Amerikaanse inflatie. Zo verwacht bijna de helft van de economen dat we tot het einde van 2018 niet te maken zullen krijgen met drie maanden op rij waarbij de inflatiestand boven de 2% weet uit te komen.