Renteverhoging door de FED zal na aanstaande woensdag 14 juni 2017 hoogstwaarschijnlijk een feit zijn. De markt houdt rekening met een verhoging van 25 basispunt ofwel 0,25%. De laatste verhoging van de rente was op 15 maart 2017. Sinds december 2015 zijn er 3 renteverhoging, van allen 25 basispunten, door de FED ingevoerd. En iedere keer na de renteverhoging, steeg de goudprijs.

De FED heeft de rente verhoogd in december 2015, december 2016 en de laatste keer was in maart van 2017. De goud- en zilverprijs daalden flink in aanloop naar deze renteverhogingen. Maar de dagen waarop de renteverhogingen werden ingevoerd bleek een dieptepunt in de prijzen van goud en zilver. De goudprijs steeg tussen de 7% en de 25% in de maanden die volgden na de verhoging.

Goudprijs en renteverhogingen TBH

OF

Goudprijs en renteverhogingen

De zilverprijs laat een vergelijkbaar beeld zien.

De prijs van zilver steeg na de eerste renteverhoging met 13% in 3 maanden tijd. Na 7 maanden na deze verhoging door de FED stond zilver zelfs 45% hoger. Na de hierop volgende verhoging van de rente (december 2016) steeg de zilverprijs met 15% in iets meer dan 2 maanden tijd. Een maand na de derde renteverhoging stond zilver zo’n 10% hoger.

Wat zegt de geschiedenis?

De media laat altijd uitschijnen dat de goudprijs gaat dalen wanneer de Federal Reserve de rente verhoogt. Dit is een logisch gevolg van de correlatie tussen USD/Goud in de hoofden van de beleggers. Een renteverhoging is goed voor de Amerikaanse dollar. Een sterkere Amerikaanse dollar is slecht voor de goudprijs. Een hogere rente maakt een renteloos actief zoals goud ook minder interessant. Maar de geschiedenis laat iets anders zien.

fed-hike-gold-after-table

Sinds 1986 staat een renteverhoging door de Federal Reserve quasi gelijk aan een stijgende goudprijs. De goudprijs presteert dubbel zo goed wanneer de Federal Reserve de rente verhoogt dan wanneer de Federal Reserve de rente verlaagt.

Miljardairs kopen goud

Er zijn in de geschiedenis weinig momenten geweest dat het een beter tijdstip was om goud te kopen. Of je nu goud koopt als veilige haven, tegen inflatie, tegen het printen van geld door de centrale banken of als diversificatie van je portefeuille, goud biedt op alle problemen een antwoord.

Zelfs de miljardairs van deze wereld zien het nut van goud in, dus waarom jij (nog) niet?

Courtesy of: Visual Capitalist
Bronnen: The Bullion House + BullionVault

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!