Technologieaandelen kregen recent een fameuze oplawaai te verwerken. Stuk voor stuk doken de grote technologiebedrijven in het rood, zonder aanwijsbare reden. Maar toch is de oorzaak niet ver te zoeken. Computers heersen namelijk over de aandelenmarkt. En dat heeft bijzondere gevolgen voor de toekomst.
De fameuze FAANG-club kreeg op vrijdag 8 en maandag 11 juni een serieuze correctie te verwerken. Op 2 dagen daalden deze en andere technologieaandelen 5% tot 10%. De meeste aandelen zijn nog niet hersteld van deze verkoopgolf. Maar wanneer je op een langetermijngrafiek kijkt, stelt deze daling weinig voor.
FAANG en andere technologieaandelen zijn dan ook al jaren de lievelingen van de aandelenmarkt … of moeten we zeggen van de computers die aandelen kopen en verkopen. Amazon noteert bijvoorbeeld aan een K/W verhouding van 180 terwijl 18 eerder een gemiddelde is. Netflix zit net niet aan 200, Tesla maakt niet eens winst.
Fundamenten vs gratis geld
De laatste jaren tellen fundamenten steeds minder op de aandelenmarkt. Het beleid van de centrale banken is daar niet vreemd aan. Sinds de financiële crisis hebben de centrale banken in de VS, Europa, Japan, Zwitserland en Groot-Brittannië meer dan $11.000 miljard uit het niets gecreëerd. Dat geld moet uiteraard ergens naartoe.
Er zit dus een enorme koopkracht achter deze beursrally waardoor fundamentele waarderingen niet meer van tel zijn. Een meerderheid van de beleggers koopt dan ook geen aandelen meer voor de fundament van een bedrijf, maar omdat de prijs omhoog gaat.
Fundamentele beleggers zijn nog maar goed voor 10% van het handelsvolume. Computergestuurde handel verdubbelde de laatste 10 jaar tot een marktaandeel van 60%. Maar daar schuilt een groot gevaar.
Wat als de algo’s verkopen in plaats van kopen?
Veel van deze computergestuurde handelssystemen zijn ontworpen door mensen die naar dezelfde school zijn gegaan, die dezelfde visie en inzichten hebben. De algoritmes van deze systemen werken allemaal grotendeels hetzelfde.
De sell-off van de FAANG-club kwam er nadat een wijziging in de algoritmes een verkoopsignaal triggerde. Tot nu toe is de verkoopgolf beperkt gebleven, maar niemand weet waar en wanneer de algoritmes hun koopgedrag gaan aanpassen naar een verkoopgedrag.
Door de opgelopen waarderingen zitten de fundamentele beleggers ook niet te wachten om de verkoopgolf op te vangen. Dit houdt enorme risico’s in. Onder de huidige omstandigheden waar algoritmes de richting van de beurs bepalen, kan het snel de andere kant opgaan wanneer de computers beslissen om het roer om te gooien.
Bron: Business Insider