Recent kregen we weer een sterk staaltje van marktreacties. Op 2 dagen tijd werd de technologiesector kopje onder geduwd. De populaire FAANG-aandelen verloren $126 miljard aan marktkapitalisatie. Maar wat veel beleggers over het hoofd zien, is dat in diezelfde periode bankaandelen fors terrein konden winnen. Dat noemt men sectorrotatie. En de ene keer gaat dat al wat heftiger dan de andere keer.

Maar sectorrotatie is een gezond onderdeel van een stijgende aandelenmarkt. Beleggers moeten wel waakzaam blijven dat een sectorrotatie niet overvloeit naar een algemene correctie.

Maar ook dan zijn er nog altijd beleggers die zich totaal geen zorgen moeten maken: de dividendbeleggers.

Sinds de financiële crisis zijn dividendaandelen bijzonder populair geworden bij beleggers. De beurskoersen stijgen, het dividendrendement ligt vaak hoger dan de rente op een spaarrekening en bedrijven genereren enorme bedragen cash geld.

728x90

Maar niet alleen de lage rentevoeten zorgen voor een verhoogde interesse in dividendaandelen. Wanneer we naar de trend en de fundamenten van dividend kijken, kunnen we alleen maar vaststellen dat het gouden tijdperk van dividendaandelen nog een lange weg te gaan heeft.

Daarbij komt dat dividendaandelen op de beurs breed gedragen zijn. Dit wil zeggen dat alle sectoren dividendaandelen hebben. Bij een sectorrotatie zoals we onlangs hebben gezien, heeft zo goed als geen effect op de portefeuille. En het dividend blijft gewoon binnen stromen.

Volgens Standard & Poor’s is het dividend goed voor 44% van de totale return de afgelopen 80 jaar. Wie dividendaandelen negeert, laat dus bijna de helft van zijn rendement liggen.

En die trend is nog lang niet ten einde.

Wanneer we kijken naar de Amerikaanse aandelenmarkt, kunnen we niets anders concluderen dan dat de cijfers indrukwekkend zijn.

Zo betaalden de 500 bedrijven uit de S&P 500 het afgelopen jaar $400 miljard dividend uit. Dit is maar liefst dubbel zoveel als in de nadagen van de financiële crisis in 2009.

Je zou dan denken dat de payout ratio, het deel van de winst dat bedrijven uitbetalen als dividend, de lucht in zou schieten. Maar niets is minder waar. Gemiddeld betaalden de bedrijven 42% van de winst uit als dividend. Dit is een zeer gezonde ratio.

Dividenden zijn dan ook betrouwbaarder dan de inkoop van eigen aandelen. Met de stijgende beurskoersen kopen steeds minder bedrijven eigen aandelen in. Eind vorig jaar viel dat terug tot het laagste niveau sinds 2013. Maar dividend blijven naar de aandeelhouders vloeien.

En de Amerikaanse bedrijven betalen niet alleen een constant dividend, ze betalen ook graag een hoger dividend. Tussen maart 2016 en maart 2017 verhoogden maar liefst bijna 2.600 bedrijven hun dividend.

Al deze data wijzen erop dat de bedrijven nog steeds een groot vertrouwen hebben in hun dividendbeleid.

728x90

Dividenden zijn belangrijker dan ooit voor beleggers. Veel bedrijven maken van het dividend een belangrijk onderdeel om beleggers aan te trekken. Jij laat toch ook niet de helft van je bord liggen wanneer je op restaurant gaat. Waarom zou je dat dan wel doen met je beleggingen?