(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag lager gesloten, waarbij een lagere olieprijs op de koersen drukte.
De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,7 procent lager op 2.437,03 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 21.504,76 punten en de Nasdaq gaf 0,8 procent prijs op 6,188.03 punten.
Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets stonden de Amerikaanse beurzen, net als veel Europese beurzen, onder druk vanwege de fors lagere olieprijzen. “De opspelende angst van lagere olieprijzen houdt beleggers in de greep”, aldus Madden. “De inflatie valt nu al terug en als de olieprijzen onder druk blijven staan kan dat een probleem worden voor de economie.”
Afgelopen week verlaagde de Federal Reserve haar ramingen voor de inflatie-ontwikkeling en werden de groeiverwachtingen juist opwaarts bijgesteld. “Als de daling van de olieprijzen aanhoudt, zouden de ramingen opnieuw moeten worden bijgesteld”, aldus Madden.
Op maandag speelden uitspraken van New York Fed-voorzitter William Dudley de beurzen nog in de kaart. Volgens Dudley verkeert de Amerikaanse economie in goede staat en zei het Fed-lid weinig aandacht te besteden aan signalen van zorg vanuit de obligatiemarkt, waar de lagere yield wordt gezien als een signaal dat de economie mogelijk vertraagt of in een recessie terechtkomt.
Dudleys collega van de Federal Reserve van Chicago, Charles Evans, opperde maandag dat de kans bestaat dat de centrale bank de rente dit jaar niet verder zal verhogen.
Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het tekort op de lopende rekening in het eerste kwartaal minder hard is gestegen. Het tekort steeg van circa 114 miljard dollar in het vierde kwartaal naar 116,78 miljard dollar in het eerste kwartaal, terwijl werd gerekend op een tekort van 122,3 miljard dollar.
Op woensdag krijgen beleggers in de Verenigde Staten inzicht in de wekelijkse hypotheekaanvragen en staan de bestaande woningverkopen over mei geagendeerd.
De juli-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 0,97 dollar lager, of 2,2 procent, op 43,23 dollar. Beleggers blijven onverminderd sceptisch over de inspanningen van de OPEC om het wereldwijde overaanbod olie terug te dringen.
De euro/dollar noteerde op 1,1128. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1150 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1149 op de borden.
Bedrijfsnieuws
Veel techfondsen konden dinsdag opnieuw niet in het groen blijven, nadat de aandelen op maandag ietwat herstelde van de verkoopgolf van afgelopen week. Apple sloot 0,9 procent lager, terwijl Facebook 0,4 procent verloor en Amazon.com 0,3 procent prijsgaf. Alphabet, de moedermaatschappij van Google, daalde 0,6 procent.
Huizenbouwer Lennar behaalde het tweede kwartaal minder winst, ondanks dat er meer huizen werden gebouwd en de omzet flink groeide. De resultaten vielen evenwel hoger uit dan voorzien, waardoor de koers opliep met 2,1 procent.
Chipotle Mexican Grill maakte een koersval van 7,3 procent. De restaurantketen verwacht in 2017 minder omzet te maken dan verwacht en mikt bovendien op hogere marketingkosten uit het eerste kwartaal, hetgeen kan leiden tot een druk op de winstmarges.
Tesla steeg 0,7 procent, nadat een Amerikaanse rechtbank oordeelde dat het de elektrische autobouwer niet schuldig is een een dodelijk auto ongeluk in mei 2016.
Boeing daalde 0,4 procent, ondanks dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer een miljardenorder van Avolon in de wacht sleepte.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.