Eerst was Bitcoin een hype, daarna de ganse cryptomarkt en nu de ICO’s. Maar veel beleggers vergeten al snel dat met het rendement ook het risicoprofiel omhoog gaat. Met Crypto ICO’s kan je veel geld verliezen … wanneer je niet weet wat je doet. Het heeft voor- en nadelen die je tegen elkaar moet afwegen.
ICO staat voor Initial Coin Offerings. Het wordt al eens vergeleken met IPO’s, de beursgang van een bedrijf naar de aandelenmarkt. Maar in feite is een ICO meer een crowdfunding gebaseerd op blockchain. Toch zijn deze ICO’s bijzonder populair.
Een startup genaamd Banco haalde via ICO’s $153 miljoen op in enkele uren tijd. De laatste succesvolle ICO was die van Status.im waarbij beleggers $64 miljoen neerlegden om dit project te financieren. Blockchain ondernemers haalden al $327 miljoen op via ICO’s in 2017, meer dan de $295 miljoen via durfkapitaal.
Wat koop je bij een ICO?
Bij een ICO betaal je voor tokens. Deze tokens zijn onderdeel van de applicatie die het bedrijf wil bouwen. Wanneer deze applicatie succesvol wordt, stijgen de tokens in waarde en kan je geld verdienen. De meeste van deze applicaties worden gebouwd op het netwerk van Ethereum.
Het grote geld voor ICO’s komt voornamelijk uit Azië. Ze hopen via de ICO’s tokens te bemachtigen en zo aandeelhouder te worden van de volgende Google of Facebook. Maar voor hetzelfde geld ben je aandeelhouder van de volgende MySpace of Pet.com. (Wie? Juist ja …)
In tegenstelling tot IPO’s en aandelen, zijn ICO’s en cryptomunten niet gereguleerd. Je moet er met andere woorden op vertrouwen dat de informatie die de uitgevers van deze ICO’s verschaffen correct is.
Hoe selecteer je een goede ICO?
Net zoals het op de aandelenmarkt geen goed idee is om te kopen omdat iets in waarde stijgt, is het ook geen goed idee om ICO’s te kopen … omdat de waarde (op dit moment) stijgt.
Wanneer moet je dan wel ICO’s kopen?
-1. Wanneer het project een economisch leefbaar plan is
-2. Wanneer er vraag naar het product is
-3. Wanneer het bedrijfsmodel van de applicatie cryptomunten of –tokens nodig heeft om te werken
-4. Wanneer je het geld dat je investeert kan missen (in geval dat het niet goed afloopt)
Veel van de ICO-hype heeft iets weg van de internetgekte eind vorige eeuw. Bedrijven of projecten konden heel gemakkelijk aan geld geraken en beleggers dachten dat ze heel snel en gemakkelijk rijk zouden worden.
Te veel geld is ook niet goed
Maar startups die te snel te veel geld krijgen, hebben vaak problemen. Ze hebben geen nood meer aan fondsen en geven vaak geld uit aan onnodige dingen. Hierdoor verkwisten ze geld, geld dat ze later meestal toch nodig hebben, maar er dan niet meer aan geraken.
Je kan veel geld verdienen met ICO’s, maar je moet ook begrijpen dat er grote risico’s aan verbonden zijn. Je moet dus goed weten waarom je tokens van een ICO koopt. Het is nooit anders, ook niet op de cryptomarkt. Je moet je huiswerk maken, anders speel je met vuur (en geld).
- Bron: Inc.com
- Bron Grafiek: HitBTC
- Afbeelding: Flickr/Antana