(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,5 procent tot 516,39 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,3 procent.

De herinterpretatie van de woorden van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale bank van een dag eerder drukten woensdag op het sentiment. Draghi leek dinsdag te hinten op een spoedige verkrapping van het monetair beleid van de Europese Centrale Bank, maar vandaag leek dat een voorbarige conclusie.

Marktanalist Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management benadrukte voor de camera van ABM Financial News “hoe moeilijk het is om te communiceren rond het monetaire beleid”.

Volgens Juvyns “misinterpreteerde” de markt gisteren het optimisme van Draghi en dat de ECB sneller dan verwacht gaat verkrappen.

“De markt realiseert zich dat het ruime monetaire beleid van de centrale bank zijn langste tijd heeft gehad”, stelde marktanalist Ron van der Does van IG echter. De woorden van Draghi gisteren waren niet voor dovemansoren denkt Van der Does.

“Dit in combinatie met het feit dat het in de Verenigde Staten niet zo lekker loopt, maakt dat het Damrak lager noteert”, denkt de analist van IG. Van der Does sprak van een correctie, maar niet van een trendbreuk. “De markt is even wat negatiever”, aldus de marktkenner. De koersontwikkeling van Galapagos, het aandeel sloot woensdag xxx procent lager, is daar volgens hem een goed voorbeeld van. “Het aandeel staat onder druk, zonder dat daar echt een reden voor is”, aldus de analist.

Positief was de stijging van het Franse consumentenvertrouwen. Die steeg van 103 naar 108 in juni, het hoogste niveau in tien jaar.

Italiaanse consumentenprijzen zijn in juni op maandbasis gedaald met 0,1 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 1,2 procent.

De geldhoeveelheid in de eurozone nam in mei harder toe dan een maand eerder. Er was een stijging op jaarbasis met 5,1 procent, tegenover 4,9 procent een maand eerder.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal hypotheekaanvragen vorige week is gedaald met 6,2 procent. De aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten daalden met 1,7 procent op jaarbasis.

De euro/dollar noteerde op 1,1359. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1356 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1340 op de borden.

Uit de meest recente cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie afgelopen week iets stegen, maar de benzinevoorraden juist daalden.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een augustus-future West Texas Intermediate steeg 0,9 procent tot 44,63 dollar, terwijl een augustus-future Brent 1,1 procent hoger bewoog op 47,16 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 5 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 1,6 procent, gevolgd door ING en Royal Dutch Shell met winsten van respectievelijk 0,6 en 0,1 procent.

Philips kondigde aan The Spectranetics Coropration in te willen lijven. Het concern betaalt 38,50 dollar per aandeel Spectranetics, waarmee deze Amerikaanse producent en verkoper van microtechnologie voor hart- en vaataandoeningen gewaardeerd wordt op circa 1,9 miljard euro, inclusief kaspositie en schuld. ING vond het een goede overname, maar niet goedkoop. Philips gaat verder aandelen inkopen voor een bedrag tot 1,5 miljard euro, om zo verwatering tegen te gaan. Philips verloor 1,7 procent.

Aegon sloot vlak, nadat een rechter oordeelde dat de verzekeraar onvoldoende informatie heeft verschaft over bepaalde beleggingsverzekeringen.

ASML kreeg van de bevoegde mededingingsautoriteiten in verschillende landen goedkeuring voor het nemen van een minderheidsbelang in Carl Zeiss SMT. Het aandeel ASML noteerde woensdag 0,6 procent lager.

Aandeelhouders van ABN AMRO kunnen op 8 augustus in Amsterdam stemmen over de voordracht van de nieuwe financieel directeur Clifford Abrahams en de nieuwe chief risk officer Tanja Cuppen. De Nederlandse Staat verkocht nog eens 65 miljoen aandelencertificaten in ABN AMRO voor 22,75 euro per stuk. Hierdoor daalde het belang van NLFI in ABN AMRO van 70 naar 63 procent. Nederland wil het resterende belang in de grootbank “mettertijd” afbouwen. Tevens werd bekend dat de bank 75 vastgoedleningen ter waarde van 200 miljoen euro heeft verkocht aan investeringsbedrijf Cumberland. Het aandeel noteerde woensdag 1,3 procent lager.

Bij de Midkapfondsen was Wessanen met een winst van 0,9 procent de sterkste stijger. Philips Lighting leverde 2,5 procent lager. Het concern was daarmee de sterkste daler onder de Midkap-fondsen.

Arcadis kreeg een opdracht voor de onafhankelijke beoordeling en milieurapportages bij de bouw van een tunnel bij Melbourne in Australië. Financiële details ontbraken woensdag. Het aandeel Arcadis won 0,2 procent.

Bij de AScX-fondsen was Kiadis Pharma de sterkste stijger met een winst van 0,9 procent. Met een verlies van 2,2 procent bungelde Sif Holding onderaan in de index.

Stern daalde 0,5 procent, nadat de nieuwste uitgave van het jaarlijks dealerholdingonderzoek van sectoradviesbureau meldde dat het marktaandeel van de grootste autodealernetwerken in Nederland blijft toenemen. Stern Groep bleef in 2016 de nummer 1 positie bezetten.

NIBC is woensdag gestart met het volgen van Avantium met een Reduceren advies en een koersdoel van 9,40 euro. Volgens analist Dylan van Haaften is de markt “overoptimistisch” in het inprijzen van toekomstige licenties. De analist houdt er rekening mee dat er bijvoorbeeld vertragingen zullen optreden, en noemt een eventueel vertrek van BASF uit de samenwerking met Avantium een risico. De analist stelt dat Avantium tegen een “volle waardering” naar de beurs is gegaan. Avantium zakte woensdag 0,9 procent.

Lokaal liet Telegraaf Media Groep dinsdag weten dat het heeft besloten om het verkoopproces van de uitgever van puzzeltijdschriften Keesing Media Group in gang te zetten. Keesing is de afgelopen jaren in omzet en winstgevendheid sterk gegroeid en kan volgens het TMG-bestuur beter internationaal doorgroeien na een verkoop, aldus het mediabedrijf. Het mediabedrijf overweegt een minderheidsbelang te houden in Keesing. Het aandeel daalde 1,4 procent.

Value8 sloot 1,9 procent hoger. Het investeringsvehikel van Peter Paul de Vries moest woensdag zijn jaarvergadering houden zonder de door beleggers zo gehoopte goedkeurende verklaring van de accountant bij de jaarstukken.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent hoger op 2.437,24 punten. De Dow Jones index steeg 0,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.