(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren donderdag richting het einde van de ochtendhandel verdeeld. De AEX index noteerde fractioneel hoger op 516,62 punten, terwijl de AMX een minnetje van 0,1 procent liet optekenen. De AScX noteerde nagenoeg vlak.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus signaleerde donderdag voor de AEX een klein herstel, gesteund door met name de koerswinst van verzekeraars.

“Die profiteren van de opgelopen lange rente in Europa. Daar heeft de markt zich de afgelopen dagen druk gemaakt over de uitspraken van monetaire beleidsmakers. Het stof daalt nu een beetje neer en het lijkt er op dat we nu in tussenfase verzeild zijn geraakt in afwachting van kwartaal- en halfjaarcijfers”, aldus Schutte.

Het consumentenvertrouwen in Duitsland is voor de maand juli gestegen. Dit was donderdag tot nog toe het belangrijkste macro-economische cijfer. Verder stegen de consumentenprijzen in Spanje minder hard in juni ten opzichte van de twee maanden ervoor.

Vanochtend kan de markt nog reageren op het definitieve consumentenvertrouwen van de eurozone over juni. In Duitsland komen vanmiddag voorlopige inflatiecijfers over juni uit, gevolgd door de wekelijkse steunaanvragen in de Verenigde Staten en de derde raming voor de groei van de Amerikaanse economie.

Olie noteerde donderdag richting het eind van de ochtend hoger. Een augustus-future West Texas Intermediate bewoog 0,8 procent hoger op 45,11 dollar, terwijl een september-future Brent 0,7 procent steeg naar 47,85 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1425. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1427 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1380 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerde Aegon een winst van 2,3, net als NN Group. Galapagos, de laatste handelsdagen flink van de hand gedaan, noteerde een plus van 2,1 procent. Wolters Kluwer was de sterkste daler van de elf fondsen die onder druk stonden met een verlies van 1,2 procent.

Philips neemt het Amerikaanse CardioProlific over, dat gespecialiseerd is in katheter behandelingen van de perifere vasculaire ziekte, een aandoening die de bloedcirculatie verstoort. Er zijn geen financiële details beschikbaar. Het aandeel Philips noteerde donderdag 0,5 procent lager.

Aegon heeft de verkoop van zijn twee grootste in run-off geplaatste onderdelen in de Verenigde Staten aan herverzekeraar Wilton Re afgerond.

HSBC is begonnen met het volgen van Vopak en geeft het tankopslagbedrijf een koopadvies en koersdoel van 49,50 euro. Volgens analist Murielle Andre-Pinard is Vopak de onbetwiste wereldleider op het gebied van opslagruimte met structurele groeifactoren voor de lange termijn, in een veranderende en steeds complexere markt. De voordelen van de recente verschuivingen in de portefeuille en de aangepaste rendementsstrategie zijn volgens de analist nog niet volledig ingeprijsd. Vopak ging met 1,5 procent omhoog.

Jefferies heeft de raming voor de winst per aandeel Randstad met 2 procent verlaagd, maar handhaafde wel het advies op Underperform met een koersdoel van 42,00 euro. Randstad schreef 0,4 procent bij.

Bij de Midkapfondsen waren de winners eveneens licht in de meerderheid met niet al te grote uitschieters, op OCI na.  Opmerkelijk verlies was onder andere weggelegd voor Philips Lighting dat 2,5 procent verloor. TKH Group leverde 1,1 procent in.

Volgens het Amerikaanse blog WallStreet Wires heeft OCI HSBC als adviseur in de arm genomen, nadat een overnamebod van een Amerikaanse private equity partij onlangs van de hand werd gewezen. Waar het deze informatie vandaan heeft, meldde de website niet. De koers steeg donderdag stevig, met 6,3 procent.

IMCD heeft de Italiaanse distributeur van specialty chemicals producten Neuvendis gekocht. Financiële details ontbraken donderdag maar ING noemde het een mooie overname. IMCD noteerde een plus van 0,5 procent.

ING heeft het koersdoel voor Flow Traders verlaagd van Kopen naar Houden en het koersdoel van 33,00 naar 25,00 euro. Volgens analist Rosine van Velzen van ING zijn de consensusverwachtingen van analisten over het bedrijf te hoog en zullen deze naar verwachting worden verlaagd, wat zal leiden tot koersdruk. Flow Traders kampt dit jaar met uitzonderlijk lage volatiliteit op de markten, waardoor de omzet onder druk staat. De koers van het aandeel kelderde donderdag 6,4 procent.

Bij de AScX-fondsen hielden winnende en verliezende fondsen elkaar goed in evenwicht. De meeste verschillen bleven ook onder het procent, met uitzondering Accell. Het aandeel van de fietsfabrikant werd door DeGroof Petercam in advies verlaagd van Toevoegen naar Houden met een koersdoelverlaging van 32,00 naar 34,00 euro. Het aandeel zakte 1,4 procent.

Lokaal meldde HeadFirst Source Group dat de concept jaarrekening van HeadFirst Source Group nog niet door een accountant is goedgekeurd. Dit meldde de arbeidsbemiddelaar en payroller donderdag voorbeurs in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering later op de dag. De koers moest 5,1 procent inleveren.

NIBC heeft het advies voor het aandeel Brill verlaagd van Kopen naar Accumuleren en het koersdoel verhoogd van 29,50 naar 36,00 euro. Analist Johan van den Hooven heeft ook de ramingen voor de omzet en de marges voor de langere termijn verhoogd. Maar omdat de koersontwikkeling van het aandeel sterk is gebleken, is het opwaarts potentieel kleiner geworden, reden voor de verlaging van het advies. Dat beperkte potentieel wordt ook geïllustreerd door het nieuwe koersdoel. NIBC gaat uit van een EBITDA-marge van 17,6 procent voor 2019. Dat was in 2016 15,5 procent, toen al een flinke verbetering door efficiencymaatregelen. Brill noteerde onveranderd.

Het Italiaanse doBank, waarin Eurocastle een belang houdt van 50 procent, heeft de vereiste goedkeuring gekregen voor een beursgang. Eurocastle noteerde 0,5 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.