(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren vrijdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won 0,2 procent en steeg naar 509,69 punten, terwijl de AMX een winst boekte van 0,6 procent. De AScX noteerde een plus van 0,2 procent.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management spreekt vrijdag van een onstuimig beursklimaat en een zoekende markt, die gekenmerkt wordt door onzekerheid.

“De technologiesector is daarvoor illustratief. De Nasdaq verloor dinsdag 1,6 procent, steeg woensdag 1,4 procent om deze winst donderdag weer volledig in te leveren. Technologie loopt vaak op de beurs vooruit en wat betreft zijn deze bewegingen geen goed voorteken”, aldus Montfrooij.

De vermogensbeheerder wijst wel op de 510 puntengrens, waar de AEX na drie succesvolle tests onder is gesloten. “Als de AEX vrijdag daar weer boven sluit is er op zich nog niet zo veel aan de hand. Lukt dat niet dan lijkt de weg naar 500 punten open te liggen.

Per saldo is de index-belegger er in het tweede kwartaal niet veel wijzer op geworden. Ten opzichte van 31 maart heeft de AEX tot dusverre een paar punten prijs moeten geven.

Dit waren vrijdag de macro-economische data zoals die tot dusverre werden gepubliceerd: Britse consumenten waren in juni behoorlijk negatiever en in toenemende mate bezorgd over de economie en hun eigen financiële situatie, het Franse begrotingstekort zal in 2017 waarschijnlijk aanzienlijk hoger zijn dan de door de Europese Unie afgesproken norm, de Duitse detailhandelsverkopen stegen in mei, de werkloosheid van het land bleef stabiel op 5,7 procent en de groei van de Britse economie over het eerste kwartaal bleef in de laatste, definitieve meting stabiel op 0,2 procent op kwartaalbasis en 2,0 procent op jaarbasis.

Vrijdag volgen nog de voorlopige Europese inflatiecijfers over juni, de persoonlijk inkomens en dito bestedingen van de Verenigde Staten over mei waarin ook een inflatiecomponent is opgenomen, gevolgd door de inkoopmanagersindex van de Verenigde Staten over juni van Chicago en, in wat mindere mate, het definitieve consumentenvertrouwen van de VS over juni, zoals deze wordt gemeten door de Universiteit van Michigan.

Olie noteerde vrijdagochtend hoger. Een augustus-future West Texas Intermediate bewoog 1,0 procent hoger op 45,37 dollar, terwijl een september-future Brent ook 1,0 procent steeg naar 48,09 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1399. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1426 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1439 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden de meeste fondsen een plus onder aanvoering van ASML dat 1,8 procent won en Randstad waar 1,2 procent bij kwam. Verlies was weggelegd voor vijf fondsen: Aegon, gisteren nog zeer gewild op basis van een oplopende lange rente, ArcelorMittal, SBM Offshore, Vopak en Royal Dutch Shell dat 1,0 procent inleverde.

ING heeft vrijdag het advies op Vopak verlaagd van Kopen naar Houden en verlaagde tevens het koersdoel van 46,00 naar 42,00 euro, vanwege “een gebrek aan brandstof voor winstgroei in de komende twee jaar”, aldus ING. Analist Quirijn Mulder meldde te hebben gekeken naar de vooruitzichten voor het Nederlandse tankopslagbedrijf en zei meer risico’s te zien dan voorheen, met name gerelateerd aan brandstofolie. Deze markt staat volgens Mulder de komende jaren onder druk vanwege onzekere marktomstandigheden door veranderende wetgeving. “Het effect is al zichtbaar”, aldus Mulder. De koers reageerde vrijdag met een verlies van 2,3 procent.

Jefferies heeft vrijdag het koersdoel voor Heineken verhoogd van 78,00 naar 86,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. De analisten van Jefferies denken dat de omzetverbetering van Heineken ook in het tweede kwartaal aanhield. Daarbij profiteert de brouwer volgens de zakenbank van een makkelijkere vergelijkingsbasis. Jefferies noemde de merkenportefeuille en geografische spreiding van Heineken erg aantrekkelijk. De koers van het aandeel heeft het recent echter erg goed gedaan, en de analisten adviseerden om een beter instapmoment af te wachten. Het aandeel Heineken noteerde vrijdag 1,1 procent hoger.

Het beeld bij de Midkapfondsen stemde overeen met dat van de hoofdfondsen: vijf verliezers, hier onder aanvoering van Arcadis dat 0,9 procent inleverde. De winst ging naar Air France-KLM dat 2,1 procent won, Corbion dat 2,4 procent duurder werd en TomTom waar 1,6 procent bij kwam.

PostNL moet rekening houden met meer concurrentie door Sandd. Dit schreef De Telegraaf vrijdag. Sandd wil met PostNL gaan concurreren op de particuliere postmarkt, zo meldde de krant. “Wij kunnen het goedkoper aanbieden”, aldus CEO Ronald van de Laar van Sandd. De koers van het aandeel PostNL dikte vrijdag 0,7 procent aan.

Bij de AScX-fondsen tekende zich iets meer verliezers af, waarbij de kar getrokken werd door Kiadis dat 1,7 procent daalde. Daar stond een winst van 2,0 propcent voor Lucas Bols tegenover, die daarmee de sterkste stijgers was.

Lokaal meldde HeadFirst Source Group de goedkeuring van de aandeelhouders aan de herbenoeming van Frank Lagerveld als commissaris. Dit meldde de arbeidsbemiddelaar en payroller vrijdag voorbeurs. CEO Gert-Jan Schellingerhout meldde tijdens de jaarvergadering van HeadFirst Source dat de positieve gang van zaken in het eerste kwartaal zich in de maanden april en mei heeft voortgezet. Het concern meldde op schema te liggen de financiële doelstellingen te realiseren, waarbij een omzet wordt voorzien van 460 miljoen euro, een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 7 miljoen euro en een winst per aandeel van 0,40 euro. Het aandeel reageerde met een winst 1,1 procent.

Docdata heeft de transactie met The Internet Of Cars afgerond. De koers steeg vrijdag 9,6 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.