Normaal gezien hebben politiek en economie afwisselend invloed op elkaar waarbij economie meer invloed heeft op politiek dan andersom. Een slechte economie zorgt voor politieke verandering. Maar politieke verandering zorgt niet altijd voor een verandering van de economie. Maar er zijn tijden dat politiek de bepalende factor is in de wereld. En dat zijn gevaarlijke tijden, zegt Ray Dalio van ’s werelds grootste hedge fund Bridgewater.

De geschiedenis staat bol van tijden waarin populistische leiders ‘de gewone man’ achter zich kan scharen in strijd tegen ‘de elite’. Deze politieke polarisatie kan een economie verlammen. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens de Grote Depressie van de jaren ’30. Dit leidde uiteindelijk naar een golf van dictators en de 2e Wereldoorlog.

Conflicten tussen ‘de gewone man’ en ‘de elite’ ontstaan wanneer:

– Er economische stress is door het verschil in welvaart en opportuniteiten

– Wanneer ‘de gewone man’ gelooft dat de kernwaarde van het land bedreigd worden door buitenlanders

– De overheid niet voldoende functioneert om radicale, noodzakelijke veranderingen door te voeren

Investeren in aandelen die profiteren van een oorlogssituatie? Ontdek 7 aandelen die goed gepositioneerd zijn om te profiteren van onzekerheid

Kans neemt vooral toe in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië

Dergelijke conflicten zijn de voedingsbodem voor populistische personen die ijveren voor meer nationalistische, protectionistische en militaire acties. Dit zorgt op zijn beurt weer voor meer interne en internationale conflicten.

In sommige gevallen kunnen deze interne conflicten ervoor zorgen dat een democratie ontaardt in een dictatuur terwijl een internationaal conflict kan ontaarden in een oorlog.

Volgens Ray Dalio, de man die in 2007 als een van de weinige prominente beleggers die financiële crisis voorspelde, ziet een nieuwe trend die kan leiden tot meer dictators en meer oorlogen. Meer conflicten zorgen voor een grote disfunctionaliteit bij overheden. Dit zorgt dan weer voor grotere conflicten, …

Blijf op de hoogte van alle beurs- en cryptonieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Wat de oprichter van Bridgewater zorgen baart, is dat deze trend lijkt te versnellen, vooral in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Groot-Brittannië zal snel moeten uitmaken welke koers het land wil varen na de Brexit. En de VS moet volgens Dalio snel duidelijkheid verschaffen over zijn binnen- en buitenlands beleid. Anders dreigen de huidige conflicten uit de hand te lopen.

  • Bron: ValueWalk
  • Foto Credit: Pixaby/WikiImages