(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met een klein verlies gesloten. De AEX index daalde 0,1 procent tot 521,65 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen en de AScX vlak sloot.  

Het draait deze week vooral om bedrijfscijfers en het Amerikaanse rentebesluit. Qua beursgenoteerde bedrijven in Nederland was het maandag de beurt aan Philips en BinckBank, terwijl Gemalto afgelopen vrijdagavond een winstwaarschuwing afgaf. Nabeurs volgens Unibail-Rodamco en Core Laboratories nog met cijfers. Het zwaartepunt ligt komende donderdag wanneer ongeveer een dozijn bedrijven op het Damrak de boeken openen, terwijl het ook elders in Europa druk is. 

Op macro-economisch vlak werden er maandag inkoopmanagersindices bekendgemaakt. In Frankrijk nam de bedrijvigheid in de industrie in juli toe, terwijl de dienstensector wat onder druk stond. In Duitsland groeide beide sectoren evenwel minder hard. In de eurozone in zijn geheel bleef de dienstensector stabiel, maar vertraagde de bedrijvigheid in de industrie. 

“De terugval in juli van de voorlopige inkoopmanagersindices toont dat de recente groeispurt in de eurozone voor de tweede maand op rij momentum heeft verloren, maar dat deze nog altijd indrukwekkend is”, zei hoofdeconoom Chris Williamson van Markit in een commentaar op de data. De econoom denkt dat de eurozone dit kwartaal met 0,6 procent zal groeien, na een groei van meer dan 0,7 procent in het tweede kwartaal.

De groei van de Amerikaanse industrie versnelde, terwijl de dienstensector een pas op de plaats maakte. Tevens werd bekend dat het aantal woningverkopen is gedaald. 

Op de oliemarkten ging de aandacht uit naar een bijeenkomst in het Russische Sint Petersburg van leden van oliekartel OPEC en diverse andere grote producenten. De olieprijzen gingen omhoog. Een september-future West Texas Intermediate steeg 1,4 procent,  terwijl een september-future Brent 1,3 procent won. 

De euro/dollar noteerde rond het slot in Amsterdam op 1,1645 en dat was vrijwel gelijk aan de koers maandagochtend vroeg. Ten opzichte van een week geleden verhandelt het muntpaar circa 0,02 dollar duurder. Belangrijk voor de greenback wordt het rentebesluit van de Fed. “We verwachten niet dat de Fed woensdag een rente-aanpassing zal aankondigen, maar de markt is wel gefocust op hun marktcommentaar”, zei markteconoom Stefan Koopman van Rabobank. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 6 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Philips met 4,0 procent. 

Philips presteerde met de resultaten in het tweede kwartaal redelijk conform verwachting, hoewel er onder de streep minder winst restte dan voorzien. CEO Frans van Houten was met name te spreken over de ontwikkeling van de tak Personal Health, dat “opnieuw een sterk kwartaal” afleverde, en sprak daarnaast van “een solide kwartaal” voor de onderneming als geheel. Analisten van Berenberg waren te spreken over de toename van de orders, waardoor Philips in de tweede helft van het jaar harder zou kunnen groeien. Analist Marcel Achterberg van Degroof Petercam wees met name op de sterke resultaten in Noord-Amerika. 

De grote daler was Gemalto dat maar liefst 19,7 procent verloor. Het beveiligingsbedrijf verraste afgelopen vrijdag door weer een winstwaarschuwing uit te sturen. Rekende Gemalto drie maanden geleden nog op een operationele winst tussen de 300 miljoen en 350 miljoen euro in de tweede helft van 2017, nu sprak het concern vrijdag de verwachting uit dat die winst uitkomt in een bandbreedte tussen de 200 miljoen en 230 miljoen euro. Societe Generale en S&P zetten het aandeel in reactie op de verkooplijst, terwijl Credit Suisse en Bryan Garnier hun koersdoelen verlaagden. Gemalto maakte ook voorlopige kwartaalresultaten bekend, waaruit een lagere omzet naar voren kwam. Ook heeft de onderneming voor miljoenen afgeschreven vanwege de verslechterde vooruitzichten binnen de SIM markt. 

Grootaandeelhouder Elliott Advisors eist van AkzoNobel duidelijkheid over de datum van de aandeelhoudersvergadering, waarin zal moeten worden gestemd over de benoeming van de nieuwe CEO Thierry Vanlancker, die op 19 juli aantrad na het plotselinge vertrek van Ton Büchner om gezondheidsredenen. AkzoNobel wilde maandagmiddag niet ingaan op de vragen van Elliott. De onderneming maakt dinsdagochtend cijfers bekend. De koers daalde 0,9 procent. 

SBM Offshore gaf 0,1 procent aan beurswaarde prijs. De Vereniging van Effectenbezitters vroeg SBM Offshore om uitleg vanwege de verkoop van FPSO Turritella aan Royal Dutch Shell. De verkoop kwam volgens de VEB als een verrassing. Het jaarverslag en de kwartaalrapportages van SBM Offshore melden namelijk niets over het bestaan van een dergelijke optie.

In de Midkap was het Air France-KLM dat bovenaan eindigde. Het aandeel steeg met 3,5 procent. Volgens handelaar Rein Schutte van Indexus zette Kepler Cheuvreux het aandeel op de kooplijst met een koersdoel van 15,90 euro. BE Semiconductor Industries volgde op gepaste afstand met een koerswinst van circa een half procent.

Flow Traders eindigde onderaan met een verlies van 2,1 procent, terwijl ook Sligro Food Group met een min van 1,7 procent niet in het groen kon komen. 

Onder de kleinere fondsen steeg metaalspecialist AMG met 5,0 procent, terwijl Amsterdam Commodities 3,7 procent daalde. Het aandeel Acomo kreeg van Kepler Cheuvreux een adviesverlaging van Houden naar Reduceren bij een koersdoel van 23,00 euro, verklaarde handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten de koersdaling.

BinckBank daalde 1,7 procent. De onlinebroker boekte in het tweede kwartaal minder winst, door een tegenvallend aantal transacties op de toch al weinig volatiele financiële markten, en verlaagde zoals verwacht het tussentijdse dividend. De aangepaste nettowinst daalde van 7,7 miljoen euro een jaar eerder tot 7,3 miljoen. Dat was wel iets meer dan de 7,0 miljoen euro waar analisten vooraf op rekenden. 

VolkerWessels heeft een contract gekregen voor de ondergrondse uitbreiding van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Het bouwbedrijf maakte geen financiële details bekend. De koers steeg 0,7 procent. 

Tussenstanden Wall Street

Bij het slot in Amsterdam daalden de Amerikaanse aandeelmarkten met circa 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.