Grondstoffen- en derivatenexpert Francisco Blanch ziet grote gelijkenissen tussen Bitcoin en goud. Er zijn 3 factoren die zullen bepalen of Bitcoin het ‘nieuwe’ goud kan worden. Indien de cryptomunt daar in slaagt, ligt er alvast een ‘gouden’ toekomst te wachten.

Volgens de expert van Merrill Lynch moet Bitcoin evolueren in de volgende 3 gebieden:

  • Veiligheid
  • Liquiditeit
  • Rendement

In eerste instantie zullen banken Bitcoin moeten aanvaarden als een onderpand. Dat zou een enorm grote stap voorwaarts zijn naar een globale, legale munt.

Op dit moment zijn er nog geen financiële instellingen die Bitcoin overwegen als onderpand, maar de sector wordt er wel stilaan warm voor, zegt Blanch.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en cryptonieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Veiligheid

Het gebrek aan een centrale autoriteit maakt dat Bitcoin (en andere cryptomunten) het gevaar lopen te splitten. En er is ook nog steeds het gevaar van de hackers die Bitcoins kunnen stelen.

Bitcoin wordt ook aanzien als bijzonder volatiel. Het is veel volatieler dan bijvoorbeeld de euro, de yen of goud. Maar de laatste 2 jaar viel de volatiliteit van Bitcoin wel al 2 keer onder die van zilver, een munt die al 400 jaar meegaat.

Liquiditeit

Het handelsvolume van Bitcoin ligt uiteraard nog veel lager dan bij aandelen, obligaties of traditionele valuta. Maar het mag allerminst genegeerd worden, zegt Blanch. Sinds 2012 vervijfvoudigde het handelsvolume van Bitcoin tot $2 miljard.

Rendement

Op rendement scoort de grootste cryptomunt het beste. 1,5 jaar geleden stond Bitcoin nog maar op $400, vandaag vlot boven $2.000. Volgens de expert van Merill Lynch maakt het moeilijke proces om Bitcoins te mijnen de cryptomunt zo waardevol. Dit zal het rendement in de toekomst kunnen blijven ondersteunen.

Conclusie

Er is nog geen zekerheid dat Bitcoin een digitale versie kan worden van goud. Veel zal afhangen van het geloof dat individuen, bedrijven en financiële instellingen in deze nieuwe technologie hebben, besluit Francisco Blanch.

Bron: CoinTelegraph