De Fed besloot al vrij kort na de uitbraak van de financiële crisis om haar middelen in te zetten ten behoeve van een spoedig economisch herstel. Het begon met het verlagen van de rentestand, maar later zag de Amerikaanse centrale bank zich ook genoodzaakt om een stimuleringspakket in te zetten. Toch kan het destijds ingezette pakket in de toekomst grote gevolgen gaan hebben voor de markten.

Door middel van het opkopen van onder andere staats- en bedrijfsobligaties heeft de Fed de afgelopen jaren min of meer kunstmatig de koersen omhoog geholpen. Dat is ook de reden dat de meeste beleggers op dit moment nauwlettend luisteren naar de woorden van Janet Yellen als zij in het openbaar haar mening mag geven over de economische situatie.

De Amerikaanse centrale bank zit op dit moment nog opgescheept met een gigantische balanspositie. De opgekochte staats- en bedrijfsobligaties zullen een keer op de markt geloosd moeten worden. Maar, uiteraard gaat dit een enorme verkoopdruk opleveren. Dat is eigenlijk ook de reden dat de Fed-leden op dit moment zelf totaal geen idee hebben hoe ze dat verantwoord moeten gaan doen.

Fed-balans en S&P 500 index lopen normaal gesproken gelijk

Veel beleggers vergeten dat de balanspositie van de Amerikaanse centrale bank de afgelopen jaren enorme invloed heeft gehad op de prestatie van de indices. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Business Insider, is dit belang in beeld gebracht. Op dit moment is er een divergentie ontstaan tussen de S&P 500 index en de totale balans van de Fed.

Volgens Byron Wien, werkzaam bij Blackstone, is dat voor hem een reden om angstig te worden. Sinds het jaar 2009 bewogen beide componenten immers hand in hand. Gezien de grafiek zit de S&P 500 index op dit moment behoorlijk mis. Om nog maar te zwijgen over wat er gaat gebeuren op het moment dat de Fed binnenkort beslist om een deel van haar activa op de markt te lozen. Een dergelijke divergentie lijkt niet lang houdbaar te zijn.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)