Ongeveer 5 jaar geleden liet Mario Draghi in Londen weten dat hij er alles aan zou doen om de eurozone te redden van haar ondergang. Destijds hadden met name de probleemlanden Griekenland, Italië, Portugal en Spanje moeite om hun hoofd boven water te houden. Maar, Draghi bood uiteindelijk uitkomst. Wat heeft deze man de afgelopen 5 jaar bereikt?

Allereerst heeft Draghi er de afgelopen jaren voor gezorgd dat de groei binnen de Eurozone is teruggekeerd en dat landen tegen een aanzienlijk lagere rente geld kunnen ophalen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, zijn beide beweringen in beeld gebracht. Zelfs Spanje en Italië betalen op dit moment slechts een rentevergoeding van tussen de 1,5 en 2 procent op een 10-jaarsobligatie. En daar hadden zij 5 jaar geleden niet over durven dromen.

Draghi is nog niet helemaal klaar

De handelingen van de Europese centrale bank om de Eurozone te redden hebben er echter wel voor gezorgd dat er een flinke rekening is ontstaan waarvoor toekomstige generaties voor zullen moeten gaan opdraaien. Op de bovenstaande grafiek, wederom afkomstig van Bloomberg, is namelijk te zien dat de balans van de ECB de afgelopen jaren enorm hard is gestegen (witte lijn). Met andere woorden bezit de ECB op dit moment heel wat staats- en bedrijfsobligaties die vroeg of laat weer verkocht moeten worden aan de markt.

Ten slotte heeft Draghi nog wel een belangrijk speerpunt die vandaag de dag nog niet bereikt is. Op de bovenstaande grafiek is namelijk te zien dat de inflatie op dit moment nog niet het 2%-niveau heeft bereikt. En dat is precies het doel dat Draghi heeft gesteld. Er is dus nog werk aan de winkel voor de president van de ECB.