Je kan je soms afvragen hoe het komt dat grote multinationals hun marges kunnen verhogen terwijl de arbeidskosten en grondstofprijzen stijgen en de klanten meer prijsbewust worden. Het antwoord is simpel: krimpflatie. Ze verkopen minder, maar voor dezelfde prijs. Dit is een verdoken vorm van de producten duurder te maken.

Krimpflatie maakte opmars sinds de financiële crisis. In plaats van de prijzen van goederen op te trekken, blijft de verkoopprijs hetzelfde maar … kregen consumenten minder dan voorheen. Dit zijn dingen die je amper of niet opmerkt, maar dat grote bedrijven wel enorm veel voordeel oplevert.

Volgens de Office for National Statistics in Groot-Brittannië zijn de laatste 5 jaar meer dan 2.500 producten in omvang gekrompen die voor dezelfde prijs worden verkocht.

De inhoud van de verpakking verkleinen en voor dezelfde prijs verkopen, is hetzelfde als de prijs verhogen. Alleen merkt in dit geval de consument er amper niets van. Voor prijsverhogingen is de consument gevoelig, maar voor krimpflatie is de consument nog niet alert.

En krimpflatie is niet alleen in Groot-Brittannië een fenomeen. Ook in de Verenigde Staten en Europa is dit nieuwe idee van de consument om de tuin te leiden in opmars. En bedrijven gaan daarbij heel subtiel te werk.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en aandelennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Voorbeelden van krimpflatie

Zou jij het verschil merken wanneer je huishoudrollen koopt en maar 111 vellen krijgt in plaats van 121? Waarschijnlijk niet, maar voor dezelfde prijs krijg je in het eerste geval 9% minder dan in het 2e geval.

Of wanneer de drankverpakking er hetzelfde uitziet, buiten de kleine lettertjes onderaan, maar minder inhoud bevat. In het geval van het rechts drankkarton krijg je 7,5% minder voor dezelfde prijs.

Krimpflatie is het nieuwe inflatie, maar niemand die het merkt.

Bron: Zerohedge