Er zijn veel beleggers die ‘redelijk gemakkelijk’ €1.000 of zelfs €5.000 kunnen verdienen met beleggen (afhankelijk van het startbedrag). Maar daarna spelen ze hun winst vaak weer kwijt. Dat komt omdat ze fouten beginnen maken. Daarna herhaalt de cyclus zich opnieuw, wat winst en daarna verlies. Maar ze komen nooit aan een echt groot bedrag. Hoe komt dat?

Een goede belegger verdient ook eerst €1.000 om daarna zijn €1.000 te behouden. Daarop verdienen ze nog eens €1.000 en nog eens … totdat ze wél €100.000 verdienen met beleggen.

Wat moet je doen om de fouten te vermijden zodat je niet steeds opnieuw moet beginnen?

-1. Focussen op wat belangrijk is

Als belegger moet je bezig zijn met wat belangrijk is, niet met hoe groot je portefeuille moet zijn. Je moet je verliezen beperken en je winsten maximaliseren. Veel beleggers laten hun verliezen echter oplopen omdat ze geen verlies willen nemen en gezichtsverlies leiden. Hun winnaars verkopen ze ook te snel omdat ze hun ‘winst’ willen veiligstellen.

Dit zijn de emoties die de rol overnemen terwijl je als belegger rationeel moet denken. Wie emotioneel wordt over zijn beleggingen legt de focus op het geld en niet op de belegging.

-2. Niet op korte termijn denken

Veel beleggers raken ook het noorden kwijt omdat ze enkel kijken naar de korte termijn. Dit is net als naar de fitness gaan. Je moet ook niet verwachten om 10kg af te vallen nadat je 5 keer naar de fitness bent geweest. Wie iedere dag naar de weegschaal kijkt, zal de race niet uitlopen.

Wie constant naar zijn beleggingen kijkt op korte termijn, verliest ongetwijfeld ook regelmatig geld. Je focus moet op het managen van je portefeuille zijn, niet op het dagelijks traden.

-3. Je moet de markt niet timen

Trade What You See, Not What You Think. Hiermee wordt bedoeld dat het gevaarlijk is om proberen om de richting van de beurs of aandeel te voorspellen. Het kan tot een tunnelvisie leiden voor wat er momenteel echt gebeurt.

Beleggers hebben ook veel last van confirmation biass. Dat wil zeggen dat ze steeds op zoek gaan naar informatie die hun visie bevestigd. Zo zijn er altijd wel redenen te vinden om niet in de markt te zitten of om te lang te blijven. Maar financiële markten gaan meer en langer omhoog dan naar beneden. Tijd in de markt is belangrijker dan de markt te timen.

Bron: The Balance

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>