Op 21 juni wist de olieprijs een nieuw jaardieptepunt te bereiken, maar vanaf dat moment werd direct het startsein gegeven voor een nieuwe herstelbeweging. En deze herstelbeweging wist zelfs de afgelopen maand te resulteren in een notering van boven de 50 dollar (vat ruwe olie). De afgelopen handelsdagen hebben de beren echter keihard teruggeslagen. En dat is voor een groot deel te danken aan Amerika.

Amerika heeft de afgelopen jaren miljarden dollars geïnvesteerd in het aanboren van schalieolie. De afgelopen jaren is de technologie die daarvoor nodig is zo erg verbeterd, dat heel wat Amerikaanse schaliebedrijven tegen de huidige olieprijs winstgevend olie naar boven kunnen halen. En dat is ook te merken, want de afgelopen maanden is de productie drastisch opgeschroefd.

Amerika haalt steeds meer schalieolie naar boven

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de dagelijkse productie sinds het begin van dit jaar al flink in de lift zit. Op dit moment hebben we te maken met een Amerikaanse productie van bijna 6,2 miljoen barrels per dag.

Volgens kenners zorgt de Amerikaanse olieproductie er voor dat de productiebeperkingen van de OPEC vooralsnog weinig effectief zijn geweest. En het lijkt er niet op dat de situatie in de oliemarkt snel gaat veranderen.